Viktor Orbán oblikoval svojo peto vlado

Svet 13. Maj 202219:35 > 20:09 0 komentarjev
Orban
Marton Monus/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orbán je sestavil svojo peto vlado. Orbán, ki je madžarski premier od leta 2010, pred tem pa je madžarsko vlado vodil tudi med letoma 1998 in 2002, je slavil na parlamentarnih volitvah 3. aprila. Njegova stranka Fidesz je ohranila dvotretjinsko večino v parlamentu.

Doslej peta vlada madžarskega premierja Viktorja Orbána je sestavljena, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Namestnik premierja ostaja Zsolt Semjén, svoja položaje pa bo obdržalo še sedem ministrov, med njimi zunanji minister Péter Szijjártó, notranji minister Sándor Pintér in pravosodna ministrica Judit Varga, sicer edina ženska v vladi.

Poleg omenjene trojice na položajih ostajajo še Mihály Varga na čelu finančnega, István Nagy na čelu kmetijskega in Lászlá Palkovics na čelu ministrstva za tehnologijo in inovacije. Prav tako ostaja v rokah Gergelyja Gulyasa položaj vodje kabineta premierja, ki je na Madžarskem del ministrske ekipe.

Novi obrambni minister bo postal veleposlanik v Veliki Britaniji Kristóf Szalay-Bobrovniczky, novo ministrstvo za regionalni razvoj in črpanje evropskih sredstev bo vodil nekdanji evropski komisar Tibor Navracsics. Nov član vlade bo poleg tega nekdanji vodja kabineta premierja János Lázár, ki bo vodil prav tako na novo ustanovljeno ministrstvo za gradnjo in investicije. Samostojnega ministrstva za šolstvo ne bo več, pristojnosti na tem področju pa bo prevzel János Csák kot novi minister za kulturo in inovacije.

Pristojnost za delo madžarskih civilnih obveščevalnih služb prehaja po novem z notranjega ministrstva v kabinet premirja, še izpostavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz Orbánovega kabineta so ob objavi imen članov nove vlade poudarili, da so bili ti izbrani s pogledom na “desetletje nevarnosti, ki je na našem pragu”. Pri tem so izpostavili predvsem vojno v Ukrajini, ki je cene v Evropi pognala v nebo in bo očitno povzročila resno energetsko krizo, ter spomnili, da tudi pandemija covida-19 še ni povsem izginila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!