Sorodnica umrlih v sestrelitvi MH17: Vedeti moramo, kdo je odgovoren

Svet 07. Sep 202108:15 > 09:57 0 komentarjev
MH17, sojenje
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Na nizozemskem sodišču, kjer sodijo štirim osumljencem za sestrelitev letala družbe Malaysian Airlines, so se včeraj začela pričevanja sorodnikov 298 oseb, ki so v sestrelitvi umrle.

“Želim, da se ve, da vem, kdo je odgovoren,” je včeraj povedala Ria van der Steen na nizozemskem sodišču, kjer v odsotnosti sodijo štirim osumljencem za sestrelitev letala družbe Malaysian Airlines, ki je bilo leta 2014 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur in je bilo sestreljeno na vzhodu Ukrajine. Van der Steen je ob sestrelitvi letala Boeing 777 (let MH17) izgubila očeta in mačeho.

Van der Steen je bila ena od prvih prič, ki so včeraj spregovorile na sojenju – skupno bo na sodišču svojo zgodbo povedalo približno 90 svojcev umrlih v sestrelitvi. Njenega očeta so identificirali po drobnem delčku kosti roke; to je bilo namreč vse, kar je od njega ostalo po eksploziji, piše britanski BBC.

Obtoženim umora sodijo v odsotnosti

“Laganje in neresnice so znana taktika v igri mačke in miši, prek katere želijo prikriti resnico,” je še dodala Ria van der Steen. Mednarodni preiskovalci so se namreč dokopali do ugotovitev, da so raketo, ki je sestrelila letalo, na ozemlje Ukrajine pripeljali iz Rusije. Medtem ko Rusija zanika vpletenost, so nizozemski organi pregona za sestrelitev obtožili štiri proruske separatiste, ki so se borili na vzhodu Ukrajine – trije so ruski državljani, en pa ukrajinski. Obtožnica jih bremeni umora.

MH17, sojenje
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Ob sestrelitvi letala je umrlo 298 ljudi, med njimi so bili tudi starši Avstralke Vanesse Rizk, ki je bila leta 2014 stara 22 let. Podobno kot van der Steen je tudi Rizk menila, da je za nesrečo odgovorna vlada ruskega predsednika Vladimirja Putina: ta je zakuhala “politično nočno moro”, ki je vodila v nesrečo. “Še vedno ne morem dognati, da je naša družina ujeta v frustrirajočo in smrtonosno politično krizo,” je povedala pred sodiščem.

Po predstavitvi poročila mednarodnih preiskovalcev leta 2018 bo sodišče v zadevi predvidoma razsodilo konec prihodnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!