Vladimir Putin po več kot 20 letih na obisk h Kim Džong Unu

Svet 18. Jun 202407:19 3 komentarji
Vladimir Putin
foto: PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič po letu 2000 spet obiskal Severno Korejo. Putin bo s tem vrnil obisk, lani je namreč Rusijo obiskal severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Ruski predsednik Vladimir Putin danes začenja dvodnevni obisk v Severni Koreji, ki od pandemije covida-19 ni gostila svetovnega voditelja.

Putin bo s tem vrnil lanski obisk Kim Džong Una v Rusiji in prvič po letu 2000 obiskal državo, ki po navedbah Zahoda dobavlja orožje Rusiji za vojno v Ukrajini. Tako Rusija kot Severna Koreja navedbe zavračata.

Čeprav podrobnosti glede Putinovega obiska niso znane, ruske tiskovne agencije poročajo, da bosta voditelja podpisala pomembne dokumente, morda tudi pogodbo o strateškem partnerstvu.

Putin bo Severno Korejo obiskal drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem, očetom Kim Džong Una. Obisk bo prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je ponekod sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama, podobno je pričakovati tudi letos.

Da so dobave orožja Kremlju stekle, se je potrdilo oktobra, ko je Severna Koreja po navedbah ZDA poslala orožje Rusiji. Ruska vojska naj bi ob tem že uporabila severnokorejske rakete za napade v Ukrajini.

Tako Rusija kot Severna Koreja navedbe zanikata, medtem ko so v Kijevu poročali, da so na bojiščih v Ukrajini našli severnokorejsko orožje.

Po obisku v Severni Koreji se bo Putin odpravil še na dvodnevni obisk v Vietnam, kjer bo po napovedih utrjeval strateško partnerstvo med državama.

Več deset severnokorejskih vojakov je danes za krajši čas prečkalo mejo z južno sosedo, od koder so se umaknili po opozorilnih strelih južnokorejskih varuhov meje. Gre za drugi tak incident v manj kot dveh tednih, po prepričanju južnokorejskega generalštaba pa je v obeh primerih do prestopa strogo zastražene meje prišlo nenamerno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje