Vodja državnega udara v Gvineji napovedal vlado narodne enotnosti

Svet 06. Sep 202120:33 0 komentarjev
Gvineja
Souleymane Camara/REUTERS

Vodja elitne enote vojske, ki je izvedla vojaški udar v Gvineji, Mamady Doumbouya je danes napovedal ustanovitev prehodne vlade in obljubil, da proti članom nekdanje vlade ne bo "lova na čarovnice".

Mamady Doumbouya je skušal tudi pomiriti vlagatelje in obljubil, da bo država spoštovala svoje poslovne zaveze. Odbor, ki ga je ustanovila hunta, “gospodarskim in finančnim partnerjem zagotavlja, da se dejavnosti v državi nadaljujejo normalno,” je dejal. Skupina vojakov je v soboto izvedla državni udar v Gvineji ter odstavila in prijela predsednika Alpha Condeja, razglasili so tudi policijsko uro za celotno državo.

Iz sveta obsodbe

“Začelo se bo posvetovanje o določitvi širših parametrov prehoda, nato bo ustanovljena vlada narodne enotnosti, ki bo vodila prehod,” je dejal Doumbouya. Vendar pa ni povedal, kako dolgo bodo posvetovanja o vzpostavitvi vlade potekala.

Doumbouya je opozoril, da sta revščina in korupcija prisilila njegove vojake, da Condeja razrešijo. “Ne bomo več zaupali politike enemu človeku. Zaupali jo bomo ljudem,” je dejal Doumboya, ki je prav tako sporočil, da so njegove sile zaprle kopenske in zračne meje Gvineje, poroča portal Deutsche Welle.

Posebne enote so prav tako do nadaljnjega napovedale policijsko uro po vsej državi, pa tudi zamenjavo guvernerjev z vojsko, še poroča Deutsche Welle. Iz sveta se sicer vrstijo obsodbe državnega udara v tej afriški državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!