Vodji skupine, ki je odstranila Banksyjevo umetnino, grozi več let zapora

Svet 03. Jan 202308:11 3 komentarji
Banksy
PROFIMEDIA

Vodji skupine, ki je decembra z zidu zgradbe v Ukrajini odstranila Banksyjevo umetnino, grozi do 12 let zapora.

V začetku decembra je bila iz ukrajinskega kraja Hostomel, ki leži blizu Kijeva, odstranjena Banksyjeva umetnina. Grafit ženske, ki ima čez obraz poveznjeno plinsko masko, v roki pa drži gasilni aparat, je bil upodobljen na zgradbi, sicer uničeni od spopadov, ki so se tam dogajali ob začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani.

Banksy
PROFIMEDIA

Človek, ki ga sumijo, da je organiziral odstranitev umetnine, bi lahko v zaporu preživel do 12 let, če bo spoznan za krivega, so zdaj sporočili z ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve, navaja tiskovna agencija Reuters.

Banksyjevo umetnino je sicer odstranjevala skupina ljudi, ki pa so jo zasačili, tako da je policistom umetnikovo delo uspelo obvarovati, saj ga – s pomočjo lesenih desk – niso odnesli s prizorišča.

Da je grafit Banksyjevo delo, je umetnik potrdil – enako kot je za svoja dela opredelil še šest drugih poslikav na zgradbah, ki jih je poškodovalo obstreljevanje med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Banksy
Še ena Banksyjeva umetnina v ukrajinskem Hostomelu (PROFIMEDIA)

Banksyjeva dela na tržišču dosegajo milijonske vrednosti. Vrednost umetnine v Hostomelu ocenjujejo na devet milijonov ukrajinskih grivn (slabih 230.000 evrov), ima pa poslikava, kot je decembra sporočil guverner kijevske regije Oleksij Kuleba, neprecenljiv pomen za Ukrajince. “Te podobe so ne nazadnje simbol našega boja zoper sovražnika … Naredili bomo vse, da ta dela ulične umetnosti ohranimo kot simbol naše zmage,” je komentiral po navedbah Reutersa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje