Vojna v Ukrajini: novi napadi brezpilotnih letal na Kijev in vzhod Ukrajine

Svet 02. Jan 202310:26 > 22:42 6 komentarjev
Ukrajina
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. To je bila za Ukrajince že peta zaporedna noč ruskih napadov, potem ko so ti na novoletni konec tedna terjali najmanj štiri življenja, tri v soboto in enega v nedeljo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokrat so sirene, ki označujejo nevarnost zračnih napadov, v Kijevu zadonele kmalu po polnoči. Prebivalci so se morali zateči v zaklonišča, kjer so ostali približno tri ure, dokler niso oblasti alarma preklicale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah oblasti je Rusija znova napadla z droni iranske izdelave. Med drugim so bili poškodovani balkoni in okna ene od stolpnic v okrožju Desnjanski, pri čemer je bil ranjen 19-letnik, sicer pa je bila glavna tarča napadov znova kritična infrastruktura v mestu. Številni Kijevčani so tako znova ostali brez elektrike in ogrevanja.

Ukrajinska zračna obramba je sicer delovala, sestrelila naj bi 20 predmetov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so bile poleg Kijeva v noči na danes tarča ruskih napadov tudi regije Poltava, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Mikolajiv in Herson.

Ukrajina trdi, da je v napadu ubila in ranila več sto ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je bilo za novo leto v kraju Makijivka v regiji Doneck ubitih 400 ruskih vojakov. Rusko obrambno ministrstvo je ukrajinske navedbe o napadu potrdilo, a obenem sporočilo, da je bilo pri tem ubitih le 63 ruskih vojakov. Na ruskem obrambnem ministrstvu so obenem poudarili, da bodo “sorodnikom umrlih zagotovili vse potrebne storitve in pomoč”.

Danil Besonov, eden od proruskih uradnikov v zasedenem Donecku, je na Telegramu zapisal, da je raketa zadela poslopje poklicne šole v Makijevki dve minuti po polnoči na novoletni dan. Po njegovih besedah so ukrajinske sile za napad uporabile ameriški raketni sistem himars, točno število mrtvih in ranjenih pa še ni znano.

Raketni napad je potrdil tudi nekdanji vodja proruskih separatistov in pripadnik ruske varnostno-obveščevalne službe FSB Igor Girkin. Dejal je, da je poročilo o napadu prejel v nedeljo ter da je v njem umrlo ali bilo ranjenih več sto ljudi.

Iz proruske uprave v regiji Doneck so po poročanju BBC sporočili, da so ukrajinske sile v noči na novo leto na regijo izstrelile najmanj 25 raket.

Tudi več ruskih komentatorjev in blogerjev je na spletu potrdilo ukrajinski napad na poslopje v Makijevki, kjer naj bi bili nameščeni ruski vojaki, a ob tem dodajajo, da je število žrtev precej nižje od tistega, ki ga navajajo v Kijevu.

Zelenski: Rusija načrtuje dolgotrajno serijo zračnih napadov z droni za izčrpavanje Ukrajine

Rusija načrtuje dolgotrajno kampanjo napadov z iranskimi brezpilotnimi letali, da bi izčrpala Ukrajino, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina mora in bo naredila vse, je poudaril Zelenski, da bo “ta cilj teroristov tako kot ostali propadel”.

Leah Millis/Reuters

Ruska vojska uporablja tako imenovane drone kamikaze, ki se navpično spustijo na cilj. Razmeroma počasna iranska brezpilotna letala so lahka tarča za zračno obrambo, vendar pa veliko število uporabljenih brezpilotnih letal in stalen nadzor zračnega prostora predstavljata velik izziv za ukrajinsko zračno obrambo, še navaja dpa. Ruska vojska uporablja brezpilotna letala predvsem v napadi na ukrajinska mesta, da bi po možnosti poškodovala tamkajšnje energetsko omrežje.

Stoltenberg: Vse kaže, da je Moskva pripravljena poskusiti z novo ofenzivo

Zahodne države morajo biti pripravljene na dolgoročno pomoč Ukrajini, saj Rusija ne kaže znakov popuščanja, je za BBC včeraj dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Meni, da je delna mobilizacija Rusov, ki jo je predsednik Vladimir Putin odredil septembra, pokazala, da si Moskva ne želi končanja vojne. Po njegovih besedah je Rusija mobilizirala veliko sil, ki jih sedaj usposablja. “Vse to kaže na to, da so pripravljeni nadaljevati vojno in tudi poskusiti z novo ofenzivo,” je rekel.

Vojaška podpora Ukrajini bo po njegovih besedah zagotovila preživetje Ukrajine kot suverene države ter prisila Rusijo, da se usede za mizo in se pogaja o koncu vojne.

Cene plina v Evropi najnižje od začetka vojne v Ukrajini

Milo zimsko vreme in bogato napolnjena skladišča plina še naprej znižujejo cene tega energenta v Evropi. Na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF je cena plina v minulih dneh močno padla, danes pa se je spustila do 73 evrov za megavatno uro. To je za polovico manj kot pred mesecem dni in najmanj od začetka vojne v Ukrajini.

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra. Cenovni rekord je bil dosežen konec avgusta s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU.

Skladišča plina so v Evropi polna. Na ravni EU so trenutno zapolnjena 83-odstotno. Tako je Evropa na zaostrovanje razmer pripravljena bolje, kot je bila januarja lani, ko so bila skladišča zapolnjena 54-odstotno. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se razmere ob nastopu hladnega vremena poslabšale in da bodo cene plina znova začele naraščati. Cene pa bi lahko dvignilo tudi tekmovanje med Evropo in Azijo za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje