Vojaška baza proiranskih skupin tarča napada: odgovornosti ni prevzel nihče

Svet 20. Apr 202409:07 > 12:29 0 komentarjev
Prizor iz vojaške baze Kalso
Prizor iz vojaške baze Kalso (FOTO: Alaa al-Marjani/REUTERS)

V Iraku je ponoči odjeknila eksplozija v vojaškem oporišču proiranskih oboroženih skupin, ki so del redne iraške vojske. Pri tem je bil po podatkih varnostnih sil ubit en človek, osem pa ranjenih. Po nekaterih navedbah naj bi šlo za napad, a iraške oblasti v zraku niso zaznale dronov ali letal. ZDA so že zanikale vpletenost.

Eksplozija je odjeknila v vojaškem oporišču Kalsu v pokrajini Babilon južno od Bagdada, kjer so nameščene šiitske Ljudske mobilizacijske sile, znane tudi kot Hašed al Šabi. Glede na podatke iraške vojske je po eksploziji izbruhnil požar, pri čemer je umrla ena oseba, osem je ranjenih.

Skupina Hašed al Šabi je sporočila, da je eksplozija povzročila materialno škodo in terjala žrtve, podrobnosti pa ni navedla. Na prizorišče so napotili preiskovalce, so še dodali. Glede na navedbe enega od virov je eksplozija odjeknila v skladišču z opremo.

Čeprav so nekateri viri sprva poročali o bombnem napadu, je iraška vojska nato sporočila, da v času eksplozije v zračnem prostoru nad območjem niso zaznali letal ali dronov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nobena od strani ni govorila o odgovornih. Prav tako ni nihče prevzel odgovornosti za morebiten napad.

Bolnišnica v Babilonu (Foto: PROFIMEDIA)Kmalu po eksploziji pa je ameriška vojska že zanikala kakršnokoli vpletenost. “ZDA danes niso izvedla zračnih napadov v Iraku,” je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM) na omrežju X. Poročila o tem, da naj bi ameriške sile izvedle napad, so označili za neresnična.

Glede na poročanje ameriškega CNN so viri v Izraelu zanikali tudi vpletenost te države.

Hašed al Šabi je koalicija pretežno šiitskih oboroženih skupin, ki so bile oblikovane z namenom boja proti skrajni skupini Islamska država, in je postala del rednih varnostnih sil Iraka. Eksplozija v vojaškem oporišču se je zgodila ob vse večjih napetostih, ki se v regiji razplamtevajo zaradi vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki uživa podporo Irana.

Nazadnje je bila v petek tarča napada vojaška baza blizu Isfahana v osrednjem Iranu. Šlo naj bi za povračilni napad Izraela, potem ko je Iran pred tednom dni proti njemu v odgovor na obstreljevanje iranskega konzulata v Damasku poslal več sto raket in dronov. Izrael zadnjega napada ni komentiral, Iran pa mu ni pripisal velikega pomena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!