Stoltenberg: Vse kaže, da je Moskva pripravljena poizkusiti z novo ofenzivo

Svet 01. Jan 202320:28 6 komentarjev
vojska
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Tudi na silvestrovo in prvi dan novega leta se je rusko obstreljevanje Ukrajine nadaljevalo. Tako so prebivalci Kijeva leto 2023 pričakali v temi, ob zvokih opozorilnih siren so prepevali himno. Prav nadaljevanje napadov in odrejena delna mobilizacija Rusov kažeta, da si Moskva ne želi končanja vojne. Ker Rusija ne kaže znakov popuščanja, morajo biti zahodne države pripravljene na dolgoročno pomoč Ukrajini, je povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Le od ukrajinske moči na bojišču je namreč, tako Stoltenberg, odvisna njihova moč za pogajalsko mizo, če bo do pogajanj prišlo.

Zahodne države morajo biti pripravljene na dolgoročno pomoč Ukrajini, saj Rusija ne kaže znakov popuščanja, je za BBC dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Meni, da je delna mobilizacija Rusov, ki jo je predsednik Vladimir Putin odredil septembra, pokazala, da si Moskva ne želi končanja vojne. Po njegovih besedah je Rusija mobilizirala veliko sil, ki jih sedaj usposablja. “Vse to kaže na to, da so pripravljeni nadaljevati vojno in tudi poskusiti z novo ofenzivo,” je rekel.

Vojaška podpora Ukrajini bo po njegovih besedah zagotovila preživetje Ukrajine kot suverene države ter prisila Rusijo, da se usede za mizo in se pogaja o koncu vojne.

Čeprav ni videti, da bi se sovražnosti ustavile, mora po Stoltenbergovih besedah Nato zagotoviti, da bo imela Ukrajina, če bo do pogajanj prišlo, dober položaj. “Ukrajini moramo zagotoviti podporo, vključno z vojaško podporo. To je namreč edini način, da Rusijo prepričamo, da se mora v dobri veri usesti za pogajalsko mizo, se pogajati in spoštovati Ukrajino kot suvereno neodvisno državo v Evropi,” je rekel. “Vemo pa, da je to, kar lahko Ukrajina doseže za to mizo, popolnoma odvisno od moči na bojišču.”

Jens Stoltenberg
Gonzalo Fuentes/REUTERS

V temnem Kijevu ob novem letu odmevala tako himna kot sirene

Ukrajino so tudi na silvestrovo in prvi dan novega leta zadele ruske rakete. Med tem, ko so v prvih urah novega leta Ukrajinci nazdravljali z balkonov, je njihova zračna obramba prestregala ruske rakete in brezpilotna letala. Ko so v Kijevu odmevale sirene, so nekateri peli državno himno in z balkonov kričali: “Slava Ukrajini! Slava junakom!”

Ukrajinski uradniki so Rusijo obtožili, da namerno cilja civiliste, ki so se zbrali ob praznovanju novega leta.

Kijev Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Kijev Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
Kijev Kijev
Valentyn Ogirenko/REUTERS
vojaki vojaki
Clodagh Kilcoyne/REUTERS
vojak vojak
Clodagh Kilcoyne/REUTERS
vojska vojska
Clodagh Kilcoyne/REUTERS
vojska vojska
Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ponoči uničila 45 iranskih brezpilotnih letal Shahed: 13 so jih uničili pozno v soboto, 32 pa v nedeljo po polnoči. V zadnjih 24 urah so sicer zabeležili še 31 raketnih napadov in 12 zračnih napadov po vsej državi, piše Reuters.

Vodja policije v Kijevu Andrij Nebitov je na družbenih omrežjih objavil sliko sestreljenega brezpilotnega letala z ruskim napisom “Srečno novo leto”. “To je vse, kar morate vedeti o teroristični državi in njeni vojski,” je zapisal na Facebooku ter dodal, da so ostanki brezpilotnega letala padli na otroško igrišče.

Moskva trdi, da so bile tarče novoletnih napadov v Ukrajini obrati za proizvodnjo brezpilotnih letalnikov. Po poročanju Al Džazire Moskva trdi, da so s tem preprečili “teroristične napade” Kijeva na Rusijo.

Zelenski: Rusija vodi vojno, da bi Putin ostal na oblasti do konca življenja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru Rusijo obtožil, da “sledi hudiču” in vodi vojno za to, da bi Putin na oblasti ostal “do konca svojega življenja”. Nagovoril je v ruščini, da bi Kremlju in ruskim državljanom poslal sporočilo, poroča CNN.

“Ta vojna, ki jo vodite, vi, Rusija, ni vojna z Natom, kot lažejo vaši propagandisti,” je dejal in nadaljeval: “Ne gre za nekaj zgodovinskega. Gre za to, da bi ena oseba ostala na oblasti do konca svojega življenja.” “In kaj bo z vsemi vami, državljani Rusije, ga ne zanima,” je dodal. Zelenski je dejal, da se “ruski voditelj skriva za vojaki, za raketami, za zidovi svojih rezidenc in palač”.

Šef nemških obveščevalcev: Rusko zanimanje za Nemčijo se povečuje

Šef nemške obveščevalne službe Thomas Haldenwang trdi, da se zanimanje ruskih tajnih služb za Nemčijo povečuje. Med državami, ki trenutno zanimajo Rusijo, sta po njegovih besedah še Kitajska in Iran.

“Ruski obveščevalni interes v Nemčiji ni le neprekinjen, ampak se s trajanjem vojne tudi povečuje,” je dejal Haldenwang v pogovoru za tiskovno agencijo dpa. “Tudi sedanji primer kaže, kako realna je nevarnost ruskega vohunjenja,” je dejal Haldenwang. Pri tem je imel v mislih agenta, ki so ga aretirali malo pred božičem, in naj bi bil dvojni agent obveščevalne agencije BND.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.+

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje