Volitve v Franciji: poraz skrajne desnice

Svet 28. Jun 202107:57 > 13:21 0 komentarjev
Marine Le Pen
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Drugi krog regionalnih volitev v Franciji je tako za skrajno desni Nacionalni zbor Marine le Pen kot tudi za stranko Naprej republika predsednika Emmanuela Macrona pomenil hud udarec. Volitve nakazujejo veliko vrnitev desnih Republikancev.

Nacionalni zbor Marine le Pen je po projekcijah vzporednih volitev, ki jih je izvajal inštitut Ifop-Fiducial, osvojil komaj 20,5 odstotka glasov in mu – enako kot stranki Naprej republika predsednika Emmanuela Macrona – ni uspelo osvojiti niti ene od 13 regij, čeprav so predvolilne napovedi nakazovale njegov vzpon.

Stranki Marine le Pen ni uspelo osvojiti niti regije Provansa-Alpe-Azurna obala, ki je bil glavni cilj stranke na tokratnih volitvah. Kandidat stranke Thierry Mariani je tam dobil 42,7 odstotka glasov, zmago pa je razglasil kandidat Republikancev Renaud Muselier, ki je prejel več kot 57 odstotkov glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem so v stranki želeli utrditi svoj položaj pred predsedniškimi volitvami, ki so predvidene za leto 2022. Nacionalni zbor Marine le Pen je računal tudi na regijo Hauts-de-France v okolici Calaisa, ki pa jo je na koncu osvojil konservativni Xavier Bertrand. “Ustavili smo skrajno desnico, močno smo jih potisnili nazaj,” je povedal, ko so se zaprla volišča.

Rezultat na regionalnih volitvah je predvsem veliko razočaranje za Le Pen, ki je upala, da bo njena stranka prvič osvojila zmago v kateri od francoskih regij. “Danes zvečer nismo zmagali v nobeni regiji,” je včeraj poraz priznala političarka, ki se pripravlja na svoj tretji poskus za vstop v Elizejsko palačo. Le Pen je svoje tekmece obtožila, da so sklepali “nenaravna zavezništva”, da bi blokirali njen uspeh in uspeh njene stranke. “Naredili so vse, kar so lahko, da bi nam preprečili, da bi Francozom pokazali naše sposobnosti pri vodenju regionalne uprave,” je dejala svojim podpornikom.

Razočaran tudi Macron

Hud poraz je doživela tudi Macronova sredinska Naprej republika, ki je zbrala komaj sedem odstotkov glasov. To po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa potrjuje skromno podporo, ki jo ima stranka na nacionalni ravni. Naprej republika ni osvojila nobene regije, slabo pa ji je šlo tudi v prvem krogu regionalnih volitev. Gabriel Attal, tiskovni predstavnik Macronove vlade, je izide označil za razočaranje.

Emmanuel Macron
Ludovic Marin/REUTERS

Macronova stranka je na regionalnih volitvah sodelovala prvič, saj leta 2015, ko so jih nazadnje izvedli, stranka še ni obstajala.

Leto dni pred predsedniškimi volitvami tako izidi vzporednih volitev drugega kroga regionalnih volitev v Franciji nakazujejo naraščanje moči desnih Republikancev ter socialistične stranke. A analitiki obenem svarijo pred prehitrim sklepanjem v to smer.

Precejšnjega zanimanja je bil v drugem krogu deležen spopad v severni regiji Hauts-de-France, kjer je morebitni predsedniški kandidat Republikancev na volitvah prihodnje leto, Bertrand, prejel več kot 52-odstotno podporo, poroča Politico. Kandidat nacionalnega zbora Sebastien Chenu je zbral dobrih 25 odstotkov glasov.

Volitve v Franciji
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Znova nizka volilna udeležba

Volilna udeležba je bila podobno kot v prvem krogu tudi v nedeljo rekordno nizka, in sicer se je volitev udeležilo manj kot 35 odstotkov volilnih upravičencev, poroča britanski BBC. Do okrog 17. ure je svoj glas oddalo 26,7 odstotka volilnih upravičencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!