Volkswagen bo moral plačati za 200 milijonov evrov odškodnin

Svet 09. Jul 202113:27 > 16:14 0 komentarjev
Volkswagen
Francois Lenoir/REUTERS

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v okviru t. i. afere dieselgate doživel nov udarec, tokrat v Italiji. Sodišče mu je naložilo, da vsakemu od več kot 63.000 italijanskih potrošnikov, ki so se pridružili skupinski tožbi, izplača 3.300 evrov odškodnine in obresti, skupaj 200 milijonov evrov. To z optimizmom navdaja tudi slovenske potrošnike.

Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), gre za pomembno zmago skoraj šest let po izbruhu škandala. Pred šestimi leti je namreč javnost izvedela, da je Volkswagen v osebne avtomobile znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, izdelane med letoma 2007 in 2015, vgradil sisteme za prirejanje meritev količine izpustov dušikovih oksidov.

Poleg kazni še plačilo vseh stroškov postopka

Italijanski potrošniki so tožbo proti nemškemu velikanu vložili pod okriljem italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo. Italijansko sodišče je Volkswagnu poleg kazni naložilo tudi plačilo vseh stroškov postopka in stroškov v zvezi z objavo tožbe v medijih. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Ta razplet opogumlja tudi 6.024 slovenskih potrošnikov, v imenu katerih je tožbo proti koncernu v kampanji ZPS PreVWara marca 2018 vložila družba FinancialRight. Postopek slovenskih potrošnikov pred nemškim sodiščem v Braunschweigu še vedno poteka. “Razsodba italijanskega sodišča in številne razsodbe sodišč v Nemčiji in EU so znak, da si tudi slovenski potrošniki lahko obetajo pozitiven izid postopka,” je poudarila predsednica ZPS Breda Kutin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!