Von der Leyen želi ustvariti položaj evropskega komisarja za obrambo

Svet 17. Feb 202419:02 0 komentarjev
von der leyen, munchen
Foto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na münchenski varnostni konferenci poudarila, da mora Evropska unija za orožje nameniti več denarja in ga porabljati pametneje. Napovedala je, da bo EU Ukrajino vključila v obrambne programe in v Kijevu odprla urad za obrambne inovacije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na münchenski varnostni konferenci poudarila, da mora Evropska unija nedvomno okrepiti svojo obrambno oziroma orožarsko industrijo.

“Biti moramo veliko boljši pri obrambni proizvodnji. V naslednjih treh tednih bo Evropska komisija predstavila oboroževalno politiko Evropske unije,” je dejala von der Leyen na okrogli mizi, na kateri sta sodelovala še norveški predsednik vlade Jonas Gahr Støre in nizozemski premier Mark Rutte.

Povedala je, da ima strategija štiri ključne točke. “Prvo, nedvoumno moramo porabiti več (denarja). Tu smo na dobri poti, saj bomo letos namenili proizvodnji orožja 20 odstotkov več kot lani. Vendar to ni dovolj,” je poudarila. Druga točka je, da moramo denar porabljati bolje, s skupnimi naročili in sporazumi, tako da bodo imela orožarska podjetja predvidljive in zanesljive načrte. Tako bi dosegli tudi boljšo interoperabilnost med evropskimi oboroženimi silami, je dejala.

Tretja točka je, da moramo denar porabljati bolj evropsko. “Ker porabljamo milijarde in milijarde denarja evropskih davkoplačevalcev, moramo investirati tako, da se nam investicija povrne v obliki dobrih evropskih delovnih mest. Ne govorim o evropskih podjetjih. Zelo dober primer je proizvodnja Patriota v EU,” je dejala predsednica Evropske komisije.

Patriot je ameriški sistem zračne obrambe. Pod okriljem Nata so v začetku leta sklenili pogodbo, da bo združeno podjetje ameriškega orožarja Raytheona in evropskega MBDA v Nemčiji proizvajalo vodene rakete za sisteme Patriot. Več teh sistemov so ZDA, Nemčija in druge evropske države podarile Ukrajini, ruske rakete pa so enega od njih poškodovale.

Četrta točka pa je po besedah von der Leyen, da gledamo na “tu in zdaj v Ukrajini”. Pojasnila je, da se na bojišču v Ukrajini “veliko učimo”, saj da se Rusija bori “z maso”, žrtvuje tisoče in tisoče življenj ter “meče hitro in umazano orožje, proizvedeno v Severni Koreji in Iranu”. Zato moramo Rusijo prelisičiti, je poudarila in izrazila navdušenje nad orožarskimi inovacijami pri dronih in vključevanjem umetne inteligence.

Evropski komisar za obrambo

“Ukrajino bomo zato vključili v evropske obrambne programe. Kmalu bo Evropska komisija v Kijevu odprla urad za obrambne inovacije v sodelovanju z Ukrajino,” je napovedala von der Leyen. Poudarila je tudi še večje sodelovanje EU z Natom. “Sem prepričana transatlanticistka, a mislim, da moramo zgraditi tudi močno Evropo,” je dejala.

Von der Leyen se je zavzela tudi za imenovanje evropskega komisarja za obrambo. Če bo po junijskih evropskih volitvah ostala predsednica komisije, si bo prizadevala ustvariti ta položaj, je napovedala.

Kar zadeva finančno pomoč, je von der Leyen dejala, da je potrditev evropske 50 milijard evrov vredne pomoči Ukrajini korak naprej, potem ko je EU v zadnjih dveh letih v Ukrajino že investirala 88 milijard evrov. Poudarila je, da je v interesu ZDA, da sprejmejo predlog zakona  – ki je trenutno v kongresu zastal – za zagotovitev večje pomoči Ukrajini, saj je ukrep simboličen za demokracije, ki se zoperstavljajo avtokratom.

“Ne gre le za rusko vojno v Ukrajini in Putinove poskuse destabilizacije demokracij, ampak za vse druge avtokratske nasprotnike. Oni pozorno opazujejo, ali demokracije ostajamo enotne in odločne,” je dejala in poudarila svojo zavezanost temu cilju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!