Voznik kosovskega avtobusa za mesec dni v pripor

Svet 27. Jul 202111:04 > 11:07 0 komentarjev
Slavonski Brod
Ivica Galović/PIXSELL/BOBO

Sodišče v Slavonskem Brodu je 52-letnemu vozniku, ki naj bi v nedeljo povzročil prometno nesrečo na vzhodu Hrvaške, določilo mesec dni pripora. V nesreči je umrlo deset ljudi, še 45 je bilo poškodovanih. Hrvaško tožilstvo je ocenilo, da je bil voznik utrujen in nesposoben za varno upravljanje z vozilom.

Preiskovalni sodnik je določil mesec dni pripora za voznika zaradi nevarnosti, da bi voznik kosovskega avtobusa, ki je domnevno povzročil nesrečo, zapustil Hrvaško, je danes novinarjem sporočil namestnik županijske državne tožilke v Slavonskem Brodu Franjo Kopunić. Voznik se je med ponedeljkovim zaslišanjem na tožilstvu branil z molkom.

Tožilstvo je v ponedeljek zvečer sporočilo, da 52-letnika sumijo povzročanja prometne nesreče s smrtnim izidom. Zaradi utrujenosti in nezmožnosti varnega upravljanja z vozilom ni vozil na varni razdalji od desnega roba cestišča in je zapeljal na travnik ob avtocesti. Zatem je vozilo zdrsnilo in se je prevrnilo na desni bok.

V nesreči je deset oseb umrlo, deset pa jih ima hude telesne poškodbe, je sporočilo tožilstvo.

Kosovo bi lahko zahtevalo, da sojenje poteka tam

Voznik je v nedeljo preiskovalcem priznal, da je zaspal za volanom. Še isti dan so ga aretirali. Danes so sicer odvetniki 52-letnika novinarjem povedali, da voznik v pogovoru z njimi ni omenil, da bi zaspal med upravljanjem z avtobusom.

Postopek proti vozniku naj bi vodili na Hrvaškem, če Kosovo na podlagi meddržavne pogodbe ne bo zahtevalo, da bi sojenje potekalo v domovini voznika. Po hrvaških zakonih vozniku grozi do 15 let zapora.

V nesreči je bilo poškodovanih 45 potnikov. V ponedeljek so iz bolnišnice v Slavonskem Brodu spustili 26 lažje poškodovanih. Dva potnika sta na intenzivni negi, dveh umrlih pa še niso uspeli identificirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!