Vrh EU pozval k pregonu odgovornih za napad na kosovsko policijo

Svet 27. Okt 202316:05 0 komentarjev
voditelji eu
PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU so danes na vrhu v Bruslju pozvali k pregonu odgovornih za napad na kosovsko policijo na severu Kosova pred enim mesecem. Srbija in Kosovo morata ob tem umiriti napetosti, so opozorili in dodali, da če tega ne bosta storila, pa bodo sledile posledice.

Evropski svet je izrazil zaskrbljenost glede varnostnih razmer na severu Kosova in obsodil napad na kosovsko policijo, ki se je tam zgodil 24. septembra. V njem je bil ubit en policist, v kasnejših spopadih pa še trije srbski napadalci.

Evropska unija po navedbah voditeljev pričakuje, da bodo napadalce prijeli in privedli pred roko pravice. Pri tem mora Srbija polno sodelovati, so še zapisali.

Poudarili so, da si morata Beograd in Priština prizadevati za umiritev napetosti. “Če tega ne bosta storila, bodo sledile posledice,” so opozorili voditelji, med katerimi je bil tudi premier Robert Golob.

Pozvali so še k ponovitvi lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi.

Josep Borrell
PROFIMEDIA

Evropski svet je izrazil še obžalovanje, ker strani ne izpolnjujeta v okviru dialoga pod okriljem EU sklenjenih dogovorov. Poziva ju, naj to storita. Pri tem so izpostavili vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova.

To je sicer po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella ena glavnih ovir na poti k normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Zato so EU, Italija, Nemčija in Francija, katerih voditelji so se v četrtek v Bruslju ločeno sestali s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, predstavili evropski predlog statuta skupnosti srbskih občin.

Vendar pa se voditelja Srbije in Kosova nista strinjala glede predloga. Postavila sta predpogoje, ki so bili nesprejemljivi za drugo stran, je v četrtek zvečer pojasnil Borrell.

voditelji eu
PROFIMEDIA

Premier Golob je danes ob prihodu na zasedanje, na katerem so razpravljali tudi o včerajšnjih pogovorih Beograda in Prištine, dejal, da trenutno v tem sporu ni videti hitrih rešitev. Glede prizadevanj Nemčije, Francije in Italije pa je poudaril, da je vsaka pobuda dobrodošla. “Dokler to počnejo velike članice, bomo počakali. Mislim, da je za nas mogoče večja priložnost miriti stvari v ozadju takrat, ko za to nastopijo razmere,” je pojasnil Golob.

Članice pri migracijah vse bolj za sodelovanje s tretjimi državami

Države članice Evropske unije so vse bolj enotne v tem, da je treba za boljše upravljanje migracij okrepiti sodelovanje s tretjimi državami, je po vrhu EU povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Eden od načinov so celoviti sporazumi, kakršnega je EU sklenila s Tunizijo.”Za omizjem je vse večje soglasje o tem, da je treba okrepiti sodelovanje s tretjimi državami, tudi v okviru celovitih sporazumov, ki vključujejo različna področja sodelovanja,” je o današnji razpravi voditeljev o upravljanju migracij povedal Michel.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pojasnila, da celoviti sporazumi, ki si jih želi Bruselj skleniti s tretjimi državami, ne obsegajo zgolj področja migracij. Osredotočajo se na primer še na naložbe v infrastrukturo za pridobivanje energije iz obnovljivih virov, pa tudi v izobraževanje.

Takšen sporazum je Bruselj julija sklenil s Tunizijo, ki je po navedbah predsednice von der Leyen že prinesel prve rezultate. Od sredine septembra, ko so na italijanskem otoku Lampedusa beležili rekordno število prihodov migrantov, se je število že zmanjšalo. “Zdaj si prizadevamo za podoben sporazum z Egiptom, ki je zelo odprt za vzpostavitev tovrstnega celovitega partnerstva,” je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!