Novost na ukrajinskih bojiščih, ki bi lahko spremenila potek vojne

Svet 26. Okt 202319:10 36 komentarjev

Čeprav je svet osredotočen na konflikt v Gazi, se je na bojiščih v Ukrajini zgodila sprememba, ki bi lahko celo vplivala na potek vojne. ZDA so namreč Kijevu poslale rakete dolgega dosega ATACMS.

Medtem ko so oči svetovne javnosti uprte v oboroženi konflikt v Gazi, z ukrajinskih bojišč poročajo o ključnem razvoju dogodkov. Ta je povezan s tajno pošiljko naprednega ameriškega orožja, s katerim so ukrajinske sile minuli teden že zadele prve ruske tarče.

Pred dobrim tednom je ukrajinska vojska proti ruski po navedbah predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prvič uporabila ameriške rakete dolgega dosega tipa ATACMS. Rakete so se “izkazale”, je dejal predsednik Ukrajine, zadele pa naj bi letališče blizu Luganska na vzhodu Ukrajine in letališče v Berdjansku na jugu, ob Azovskem morju – obe območji sta pod ruskim nadzorom.

Čeprav ni eksplicitno omenila raket ATACMS, je ukrajinska stran takrat navedla, da je uničila devet ruskih helikopterjev, del sistema zračne obrambe (izstrelišče), steze in drugo opremo, prav tako pa naj bi bilo ubitih več ruskih vojakov. Proruski guverner okupiranega območja Zaporožja Vladimir Rogov je, tako kot nekateri vplivni ruski vojaški blogerji, medtem trdil, da so na prizorišču napada v Berdjansku našli ostanke rakete ATACMS.

Ukrajina
Ukrajinski vojaki se usposabljajo (Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Tudi ZDA so potrdile, da so rakete dolgega dosega Kijevu dejansko dobavile, ob čemer so v Beli hiši izrazili prepričanje, da bodo bistveno okrepile ukrajinske sile.

Ukrajina, ki je ZDA sicer zagotovila, da raket, ki dosežejo tudi do 160 kilometrov, ne bo uporabila za napade na ozemlje Rusije, pa je celo ocenila, da bi to orožje lahko spremenilo potek vojne, navaja Reuters.

Reutersovi viri so prav tako ocenili, da rakete ATACMS ukrajinski strani omogočajo, da lahko ciljajo prej nedosegljive cilje na okupiranih ozemljih, kot so dobavne linije, letalske baze in železniško omrežje. “Kot je videti, zdaj lahko tarče ciljamo brezhibno, z veliko natančnostjo, sovražnik nima možnosti,” je po Reutersovih navedbah komentiral tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ihnat.

Da se je začelo novo poglavje v vojni, pa je komentiral svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Na družbenem omrežju X je med drugim zapisal, da na območju “mednarodnih priznanih meja Ukrajine ni več varnih mest za ruske sile”. Kot navaja hrvaški N1, je prihod raket pomemben tudi z vidika javne morale v Ukrajini.

Vojna na ozemlju Ukrajine traja od februarja lani. Rusija nadzira dobršen del štirih regij na vzhodu in jugu Ukrajine (Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje