Vrhovno sodišče odloča, ali bo prepoved splava v Idahu obveljala

Svet 25. Apr 202408:47 > 10:11 0 komentarjev
Ameriško vrhovno sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Člani ameriškega vrhovnega sodišča so prisluhnili argumentom obeh strani glede skladnosti zakona o prepovedi splava v zvezni državi Idaho z zveznim zakonom, ki zahteva, da bolnišnice pomagajo vsem, ki potrebujejo nujne posege. Ameriški analitiki poročajo, da sodišče glede tega ni enotno. Medtem je predstavniški dom kongresa v Arizoni potrdil predlog za razveljavitev zakona o prepovedi splava iz leta 1864.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 2022 ukinilo pravico do splava in jo prepustilo v odločanje posameznim zveznim državam. Idaho je ena od držav, ki so sprejele drastične prepovedi. Vprašanje splava je pomembna predvolilna tema in v času zaslišanj se je pred sodiščem zbralo več sto protestnikov za eno ali drugo stran.

V Idahu je splav dovoljen le v primeru posilstva, incesta in ogroženosti življenja nosečnice, ne pa tudi ogroženosti zdravja. Za zdravnika, ki opravi splav, je zagrožena kazen do petih let zapora.

Vlada demokratskega predsednika Joeja Bidna je vložila tožbo proti državi Idaho in trdi, da zakon o prepovedi splava krši zvezno zakonodajo. Ta zahteva od bolnišnic, ki prejemajo državna sredstva iz programa Medicare, da zagotavljajo nujno pomoč v resnih, vendar ne nujno smrtno nevarnih primerih, vključno s splavom.

Zvezni sodnik v Idahu je avgusta 2022 blokiral državni zakon, vendar je vrhovno sodišče blokado odpravilo.

Liberalno usmerjene sodnice Elena Kagan, Ketanji Brown Jackson in Sonia Sotomayor so s svojimi vprašanji nakazale, da bodo odločile v korist Bidnove vlade.

Obstaja možnost, da bi se jim pridružila tudi konservativna sodnica Amy Coney Barrett, ki je izražala dvom v to, da lahko tožilstvo zvezne države Idaho bolje razume nujnost zdravstvenih posegov kot zdravniki, poroča ameriška televizija NBC. Podobne dvome je izražal tudi predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.

Vrhovno sodišče bo svojo odločitev predvidoma sporočilo junija.

V Arizoni razveljavili zakon proti splavu iz leta 1864

Arizona je popolno prepoved splava – razen v primeru ogroženosti življenja nosečnice – sprejela leta 1864, še preden je sploh postala zvezna država in preden so ženske v ZDA dobile volilno pravico. Vrhovno sodišče je v začetku tega meseca zakon razglasilo za veljavnega.

Državni kongres je sicer že dvakrat poskusil razveljaviti zakon, a sta poskusa spodletela zaradi nasprotovanja desnega krila republikancev, ki imajo večino v obeh domovih.

V sredo je nato predstavniški dom z 32 glasovi za in 29 proti vendarle sprejel predlog o razveljavitvi 160 let starega zakona, saj so se demokratom pridružili trije republikanci. Zakon se sedaj seli v senat, kjer bo potrjevanje predvidoma trajalo več tednov. Potrditev naj ne bi bila pod vprašajem.

Dva republikanska senatorja sta namreč že minuli teden omogočila sprejem podobnega predloga, ki ga je pripravil senat. Demokratska guvernerka Arizone Katie Hobbs je napovedala, da bo zakon podpisala, ko ga dobi na mizo.

Predstavniški dom kongresa v Arizoni
Predstavniški dom kongresa v Arizoni. (Foto: Go Nakamura/REUTERS)

Vprašanje splava bo sicer aktualno tudi na novembrskih volitvah, ko bodo na glasovnicah številnih držav še referendumi o splavu. Gre za zmagovito temo za demokratske kandidate, ki tako kot večina prebivalcev ZDA podpirajo pravico do splava.

Nekdanji predsednik ZDA in letošnji republikanski kandidat za predsednika Donald Trump je odločitev sodišča Arizone o potrditvi starega zakona kritiziral, čeprav so nasprotniki splava pomemben del njegove volilne baze. Biden sicer na vsakem predvolilnem dogodku poudarja, da je Trump v času svojega mandata na položaju predsednika na zvezno vrhovno sodišče imenoval tri sodnike, ki so poskrbeli za ukinitev pravice do splava po vsem ozemlju ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!