Vrhovno sodišče ZDA znova o dostopu tabletk za splav

Svet 13. Dec 202319:29 0 komentarjev
antibiotiki, zdravila
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Lani je vrhovno sodišče v Združenih državah Amerike ukinilo ustavno pravico do splava po vsem ozemlju, o njej sedaj odločajo posamezne države. O omejitvah dostopa tabletk za umetno prekinitev nosečnosti mifepriston, ki jih je uvedlo konservativno zvezno prizivno sodišče v New Orleansu, bo odločalo vrhovno sodišče. Odločitev naj bi bila znana do konca junija 2024.

Ameriško vrhovno sodišče je danes sklenilo, da bo odločalo o omejitvah dostopa do tabletke za umetno prekinitev nosečnosti mifepriston, ki jih je avgusta uvedlo konservativno zvezno prizivno sodišče v New Orleansu. Gre za najpomembnejši primer o pravici do splava pred vrhovnim sodiščem.

Prizivno sodišče v New Orleansu je avgusta omejilo dostop do tabletke za splav mifepriston, dovoljena je uporaba do prvih sedmih tednov nosečnosti, ne več desetih, prepovedalo pa je distribucijo po pošti, kar pomeni, da je dostop do tablete omejilo ženskam v državah, kjer je splav prepovedan.

Nasprotniki umetne prekinitve nosečnosti opozarjajo, da je tabletka nevarna za zdravje žensk, zagovorniki pravice pa odgovarjajo, da gre za sprenevedanje, odločitev o uporabi zdravil pa mora ostati pri zdravnikih in pacientih.

Omejitve dostopa do tabletke mifepriston bodo zadržane do konca obravnave pritožbe na vrhovnem sodišču ZDA. Za zdaj tako dostop do popularne tabletke ni omejen. Prošnjo za obravnavo pritožbe sta sicer na vrhovno sodišče vložila proizvajalec tabletke Danco Laboratories in vlada predsednika Joeja Bidna.

Kakšno je stališče Bele hiše?

“Predsednik Biden je trdno zavezan obrambi dostopa žensk do reproduktivnega zdravja, mifepristone pa se je izkazal za varno in učinkovito sredstvo. Po državi smo priča napadom na svobodne odločitve žensk o svojem zdravju. Nobeni ženski se ne sme zanikati dostop do nege, ki jo potrebuje,” je po odločitvi vrhovnega sodišča sporočila Bela hiša.

Vrhovno sodišče bo argumente o omejitvi dostopa do tablete obravnavalo naslednje leto, odločitev pa naj bi sprejelo do konca junija 2024, le štiri mesece pred predsedniškimi volitvami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrhovno sodišče je sicer junija lani razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 Američankam po vsem ozemlju države zagotovila pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Sedaj o pravici odločajo posamezne zvezne države in kjer vladajo konservativni republikanci, se ta pravica tudi ukinja. Volivke v teh državah si zato skušajo zagotoviti pravico z referendumi, ki doživljajo odmevne uspehe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!