Vrnitev izgubljene in pozabljene slike: od kmečke lope do 3,1 milijona dolarjev

Kultura 29. Jan 202313:52 0 komentarjev
Anthony van Dyck
Courtesy Sotheby's

Na dražbi newyorške hiše Sotheby’s so prodali sliko Anthonyja van Dycka, za katero se ni vedelo, kje je. Ko so jo odkrili na farmi v bližini New Yorka, so spoznali, da je več let ležala v kmečki lopi. Bila je prašna, odvržena in posuta s ptičjimi iztrebki. V teh dneh so jo na dražbi prodali za 3,1 milijona dolarjev, kar je okoli 2,85 milijona evrov.

Slika flamskega slikarja Anthonyja van Dycka je del študije za kasnejšo sliko mojstra z naslovom St. Jerome, ki jo hranijo v muzeju v Rotterdamu.

Na sliki je goli starejši moški, ki sedi na stolu. Po podatkih dražbene hiše Sotheby’s naj bi bila le ena od dveh, ki jih je van Dyck naslikal z uporabo živih modelov. Naslikal jo je med letoma 1651 in 1618, ko je bil še mlad umetnik in je delal skupaj s Petrom Paulom Rubens v Antwerpnu.

Več let je ta slika ležala v kmečki lopi, nato jo je strastni zbiralec izgubljenih kosov odkril na kmetiji v New Yorku. Odkupil jo je za vsega 600 dolarjev (približno 551 evrov), a kmalu za tem je umetnostna zgodovinarka Susan J. Barnes javnost seznanila z dejstvom, da je slika “presenetljivo dobro ohranjeno” van Dyckovo delo.

Preberite še: V “dobri veri” kupljen nacistični plen – Poglobljeno o vračanju umetnin

Ta četrtek so jo prodali za 3,1 milijona dolarjev (približno 2,85 milijona evrov). Prodana je bila v sklopu zapuščine zbiratelja, ki jo je našel, del kupnine pa bo namenjen tudi fundaciji, ki pomaga umetnikom in dobrodelnim organizacijam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!