VS ZN obsodil Erdoganova stališča o Cipru

Svet 23. Jul 202119:31 0 komentarjev
Tayyip Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/REUTERS

Varnostni svet Združenih narodov je obsodil stališče turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana o dveh državah na Cipru.

Varnostni svet Združenih narodov je danes obsodil stališče turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana glede dveh držav na Cipru ter načrte za odprtje nekdanjega letovišča Veroša, ki so ga leta 1974 zapustili ciprski Grki.

“Varnostni svet Združenih narodov obsoja napovedi voditeljev Turčije in ciprskih Turkov (…) in izraža globoko obžalovanje zaradi enostranskih dejanj, ki so v nasprotju s predhodnimi resolucijami in stališči,” je zapisano v izjavi VS ZN, ki naj bi uživala soglasje med diplomati VS ZN. Formalno naj bi besedilo izjave sprejeli še danes.

VS ZN je v izjavi tudi znova potrdil zavezanost “trajni, celoviti in pravični rešitvi v skladu z željami ciprskega ljudstva, ki bo temeljila na federaciji dveh skupnosti in dveh območij s politično enakostjo.”

Erdogan za dve državi na Cipru

Erdogan je v torek, ko je obiskal turški del ciprske prestolnice Nikozija, dejal, da pol stoletja dolga prizadevanja ZN za rešitev ciprskega vprašanja niso obrodila sadov, zato bi morala na Cipru biti “dva naroda in dve državi z enakopravnim statusom”.

Vodja ciprskih Turkov Ersin Tatar je v torek prav tako napovedal nove korake za odprtje Varoše, ki je bila nekoč glavo letovišče na otoku. Tatar je napovedal, da bodo v okviru oživitve mesta odprli 3,5 odstotka površine mesta in odpravili vojaško območje, kjer velja omejeno gibanje, nekdanjim prebivalcem pa omogočili, da zaprosijo za odškodnino ali vrnitev posesti.

Vrnitev Varoše za ciprske Grke eno ključnih vprašanj

Ena od resolucij ZN sicer prepoveduje, da bi se v mestu naselil kdorkoli drug kot njegovi prvotni prebivalci. Za ciprski Grke vrnitev Varoše velja za eno od ključnih vprašanj v reševanju spora med stranema.

“VS poziva k takojšnjemu preklicu tega dejanja in vseh ukrepov za Varošo, ki so bili sprejeti od oktobra lani (…) in izpostavlja pomen celovitega spoštovanja in uresničevanja svojih resolucij, vključno s prenosom Varoše na administracijo ZN,” še piše v današnji izjavi.

Prvotno je bilo predvideno, da naj bi VS ZN izjavo sprejel v sredo, a so sprejem preložili zaradi dolgotrajne razprave, kako ostro naj VS ZN obsodi Erdoganovo stališče, je potrdil neimenovani vir pri ZN.

Ciper je od leta 1974, ko je Turčija zasedla severno tretjino otok, razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Turška republika Severni Ciper je razglasila neodvisnost leta 1983, a ga priznava le Turčija. Ciper se je leta 2004 pridružil EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!