Vse glasnejše kritike s položaja odnesle nemško ministrico za obrambo

Svet 16. Jan 202311:06 > 14:34 2 komentarja
Christine Lambrecht
Fabrizio Bensch/REUTERS

Po nizu kritik je odstopila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht, kancler Olaf Scholz pa je njen odstop sprejel. S funkcije so jo med drugim odnesle kritike na račun neustrezne vojaške pomoči Ukrajini. Po podatkih iz petkove javnomnenjske raziskave nemške televizije ZDF njen odstop podpira kar 60 odstotkov Nemcev.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je danes kanclerju Olafu Scholzu podala odstopno izjavo. Nemški mediji so že minuli konec tedna poročali, da namerava ministrica, ki se sooča s kritikami na račun vojaške pomoči Ukrajini in počasnega izvajanja javnih naročil za nemško vojsko, odstopiti.

“Danes sem kanclerja prosila, naj me razreši s položaja zvezne ministrice za obrambo,” je Lambrecht zapisala v izjavi. Ob tem je “večmesečno medijsko osredotočenost” nase navedla kot razlog, ki ji je preprečeval sprejemanje “odločitev o varnostni politiki v interesu državljanov Nemčije”. “Zato sem se odločila, da zapustim svoj položaj,” je dodala v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kancler Olaf Scholz je odstop sprejel in namerava “kmalu” imenovati novega ministra, je danes sporočila namestnica njegovega tiskovnega predstavnika Christiane Hoffmann. Izpostavila je še, da skorajšnje imenovanje novega ministra ne pomeni “ne danes, niti čez tri mesece”. Glede tega, ali bo Lambrecht na položaju nasledila ministrica ali minister, pa je dejala, da je kanclerju pomembna enakost spolov v vladi.

Olaf Scholz
PROFIMEDIA

Kot ena možnih naslednic se omenja parlamentarna pooblaščenka za oborožene sile iz vrst kanclerjevih socialdemokratov (SPD) Eva Högl. Mesto bi lahko zapolnila tudi sedanji minister za delo in socialne zadeve Hubertus Heil, prav tako iz SPD, ali predsednica komisije za obrambo Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz liberalne stranke (FDP), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritike na račun ministrice vztrajale dalj časa

O morebitnem odstopu Lambrecht je prejšnji petek prvi poročal nemški časnik Bild, kmalu za njim pa še časnik Süddeutsche Zeitung. Oba sta se sklicevala na neimenovane vire in navedla, da bi lahko odstopila že ta teden.

Ministrica se s kritikami sooča že dlje časa, predvsem na račun nemške vojaške pomoči Ukrajini, počasnega izvajanja javnih naročil za nemške oborožene sile in pomanjkanja strokovnega znanja. Maja so mediji poročali tudi, da je svojemu 21-letnemu sinu dovolila, da je s helikopterjem bundeswehra poletel na priljubljen počitniški otok Sylt.

Christine Lambrecht
Matthias Rietschel/REUTERS

Nedavno se je na naslovnicah ponovno znašla zaradi novoletnega sporočila, ki ga je objavila na družbenih omrežjih. V njem je govorila o vojni v Ukrajini, medtem ko je v ozadju nebo razsvetljeval ognjemet, kar je povzročilo razburjenje. Najbolj kritični so bili člani opozicijskih krščanskih demokratov (CDU), ki so jo tudi pozvali k odstopu. Kancler Scholz ji je decembra v luči kritik sicer stopil v bran.

Po podatkih iz petkove javnomnenjske raziskave nemške televizije ZDF njen odstop podpira kar 60 odstotkov Nemcev. Da bi morala ministrica odstopiti, meni tudi polovica volivcev njenih socialdemokratov (SPD).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje