Vučić napovedal popolno razorožitev Srbije, osebno podpira tudi smrtno kazen

Svet 05. Maj 202311:26 10 komentarjev
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po drugem strelskem napadu v nekaj dneh dejal, da bodo v prihodnjih šestih mesecih zaposlili 1.200 novih policistov. Streljanje 21-letnika iz Mladenovca je označil za teroristično dejanje in dodal, da "zločinec nikoli več ne bo ugledal luči sveta" in "da ne bo prišel iz zapora". "Izvedli bomo skoraj popolno razorožitev Srbije," je napovedal Vučić in dodal, da je za ponovno uvedbo smrtne kazni, vendar je to možnost zavrnila predsednica vlade Ana Brnabić.

Medtem ko se je v Srbiji začelo žalovanje zaradi streljanja v beograjski šoli Vladislava Ribnikarja, se je ponoči odvilo novo streljanje, v katerem je 21-letnik ubil osem ljudi, ranil pa 14.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tudi danes sklical novinarsko konferenco, ki jo je začel z izrekanjem sožalja vsem, ki so v zadnjih nekaj dneh izgubili svoje bližje. “Skupaj z družinskimi člani umorjenih otrok in varnostnikom šole Vladislava Ribnikarja izražam sožalje nocoj ubitim ljudem v občini Mladenovac in jim sporočam, da smo – čeprav vem, da je zelo težko, da to sprejmejo – združeni v bolečini in žalosti,” je dejal Vučić.

Drugi strelski napad v nekaj dneh je Vučić označil za napad na celotno državo. “To je napad na našo državo,” je dejal Vučić. Po njegovih besedah gre za teroristično dejanje. Dodal je, da so bili vsi v šoku po streljanju v osnovni šoli, saj se je zgodil nov napad, “za katerega iščemo motiv in razlog, vendar ga ne najdemo”.

Policist v vsako beograjsko šolo

Napovedal je več ukrepov, s katerimi bodo poskušali zmanjšati nasilje po šolah. V prihodnjih šestih mesecih bodo zaposlili 1.200 novih policistov, več pa jih bodo premestili tudi v šole. Po Vučićevi napovedi bo v vsaki beograjski šoli ob varnostniku tudi policist.

“S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje,” je dejal.

Vučić je napovedal še, da bodo zaostrili zakonodajo na področju nošenja in hrambe orožja. Zaostrili bodo tudi kazni za nošenje nevarnih predmetov (noži), ki lahko povzročijo lažje oziroma težje telesne poškodbe.

“Vsi, ki imajo doma orožje, teh je približno 400.000, bodo morali opraviti revizijo in pri njih ne bo ostalo več kot 30.000 do 40.000 kosov orožja. Izvedli bomo skoraj popolno razorožitev Srbije. Zvišali bomo kazni za nelegalno posedovanje orožja, skoraj podvojili jih bomo,” je napovedal Vučić.

Zagotovljeni bodo šestmesečni in letni pregledi ter psihiatrični in psihološki pregledi, je povedal in dodal, da bo obvezen tudi test na psihoaktivne snovi. Vsi ukrepi bodo težki 25 milijonov evrov, denar pa je že zagotovljen, je dodal srbski predsednik. “Manj cevi, manj nevarnosti za naše otroke in državljane,” je dejal Vučić.

Znova bi uvedel smrtno kazen, vendar je bila premierka proti

Vučić je predsednici vlade Ani Brnabić predlagal tudi uvedbo smrtne kazni, vendar je bila vlada proti.

“Zjutraj sem predsednici vlade predlagal, da znova uvedemo smrtno kazen, vendar je bila proti. V Evropi jo ima le Belorusija,” je dejal Vučić. “Včasih sem bil proti smrtni kazni in obžalujem takšno stališče,” je še dodal.

Vlada bo danes po novem streljanju pri Mladenovcu razglasila tridnevno žalovanje za žrtve napada.

Na vprašanje, kako preprečiti širjenje panike, je srbski predsednik odgovoril, da je še bolj pomembno preprečiti širjenje laži, predvsem po družbenih omrežjih.

Po Vučićevih besedah so v zadnjih 24 urah imeli 25 intervencij, ki so bile posledice neodgovornega vedenja mladine, ki je posnemala morilca, in še 20 lažnih prijav.

“Policija ne more aretirati vseh, čeprav so odgovorni za vse,” je nadaljeval Vučić in se zahvalil vsem policijskim enotam.

Vučić: Ne potrebujemo izrednih razmer

Vučić je na vprašanje o morebitni uvedbi izrednih razmer v Srbiji dejal, da zaradi tridnevnega žalovanja do ponedeljka o tem ne bo govoril.

“Ne potrebujemo izrednih razmer,” je odvrnil in napovedal več policistov na ulicah v prihodnjih 15 dneh, nato pa se bodo vrnili v normalno življenje.

“Ne potrebujemo orožja, potrebujemo znanje. Potrebujemo žive otroke, ne mrtvih,” je zaključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje