Vučić odpovedal vseevropsko parado ponosa v Srbiji

Svet 27. Avg 202213:39 2 komentarja
Parada ponosa, srbija
Profimedia

Srbija septembra ne bo gostila vseevropske parade ponosa Europride, je danes sporočil predsednik Aleksandar Vučić. Kot razlog je navedel politične razmere v Srbiji ter posebej izpostavil napetosti med Srbijo in Kosovom, poročajo srbski mediji. Organizatorji Europrida so sporočili, da parade kljub temu ne nameravajo odpovedati.

“Ogrožamo pravice manjšine, a v tem trenutku na državo pritiska veliko problemov, ker imamo probleme s sušo, vsemi mogočimi policijskimi zadevami in drugimi krizami. Preprosto ne gre za vprašanje, ali so ti (problemi) močnejši, v enem trenutku enostavno ne morete doseči vsega, in to je to. V nekem drugem malo srečnejšem času, ko bo manj laži,” je Aleksandar Vučić na današnji novinarski konferenci pojasnil odločitev, zakaj Srbija ne bo gostiteljica mednarodnega dogodka LGBT-skupnosti.

Odpoved ali preložitev Europrida po besedah organizatorjev parade ni mogoča. “Če bomo o tem prejeli uradno odločitev, se bomo organizatorji pritožili na sodišče, pristojno sodišče pa bo moralo odločiti o naši pritožbi,” je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izjavil koordinator dogodka Goran Miletić.

Dodal je, da odločitev o prepovedi Europrida lahko sprejmejo samo organizatorji, oni pa tega ne bodo storili.

“Edino, kar se lahko zgodi, je, da policija prepove sprehod iz enega od štirih razlogov. A takšna hipotetična odločitev bi bila protiustavna. Ustavno sodišče je vse podobne prepovedi pred tem razglasil za protiustavne, tako da bi bila ta prepoved protiustavno dejanje,” je še pojasnil.

K odločitvi prispevala tudi trenja s Kosovom

Vučić je kot enega od glavnih razlogov za odpoved parade izpostavil napete odnose med Beogradom in Prištino in dodal: “Ali vam Kosovo pomeni tako malo, če vam neka parada pomeni isto kot Kosovo. Sram naj vas bo.”

Dejal je še, da v Srbiji obstajajo tudi politične stranke, ki živijo od sovraštva, ki ga širijo proti istospolno usmerjenim. “To je njihov edini politični program, nič drugega nimajo povedati. Meni te manifestacije niso bile nikoli všeč. Ti ljudje so naši bratje, naše sestre, naši starši, samo delate se, da tega ne vidite,” je dejal.

srbija, beograd, parada ponosa
Parada ponosa v Beogradu leta 2019 (Vir: Profimedia).

Glede krize na Kosovu je ocenil, da se ta poglablja in da je pomembno, da se Srbija nanjo odzove mirno, da je ne bi okrivili za neuspela pogajanja.

“Naši pogovori s kosovskimi Albanci so bili zelo neuspešni, s posredniki iz Evropske unije in ZDA izjemno težki, na koncu pa smo prišli do tega, da se, ko gre za ta vprašanja, ne strinjamo o ničemer,” je sklenil.

Odposlancema EU in ZDA, Miroslavu Lajčaku in Gabrielu Escobarju, med obiskom v Beogradu in Prištini minuli teden ni uspelo premostiti razlik med stranema pred 1. septembrom, ko namerava Kosovo uvesti nova pravila glede osebnih dokumentov in registrskih tablic, ki jim kosovski Srbi in Beograd nasprotujejo.

Priština je 1. avgusta želela uvesti recipročne ukrepe v obliki novih pravil glede osebnih dokumentov in registrskih tablic. Pravila so predvidevala izdajo začasnega vstopno-izstopnega dokumenta za srbske državljane, ki velja 90 dni, ter obvezno zamenjavo srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe.

Kosovski Srbi so takrat na cestah postavili barikade, Priština pa se je z mednarodnimi partnerji dogovorila za začasen odlog uveljavitve novih pravil do 1. septembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.