Vučić za CNN: Srbija je izpolnila vse obveznosti, Kosovo nobene

Svet 31. Maj 202321:21 2 komentarja
Aleksander Vučić
CNN

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za CNN poudaril, da Srbija v odzivu na zaostrene razmere na Kosovu ni kršila nobenega mednarodnega sporazuma. Na vprašanje, ali je Srbe pozval, naj se ne udeležijo lokalnih volitev, je odgovoril, da tega ni storil.

Medtem ko se razmere na severu Kosova v zadnjih dneh zaostrujejo, je za CNN spregovoril srbski predsednik Aleksandar Vučić. Med drugim je dejal, da je srbska stran izpolnila vse obveznosti iz bruseljskega sporazuma, kosovska stran pa po njegovih besedah ni izpolnila svoje edine obveznosti – oblikovanja Skupnosti srbskih občin.

Po njegovih navedbah se je v času mandata kosovskega premierja Albina Kurtija zgodilo 353 etnično motiviranih napadov na Srbe, kar je največ od leta 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost. Dodal je, da je bilo samo letos pet streljanj na civiliste srbske nacionalnosti. “Srbi si želijo le varnosti in stabilnosti zase in za svoje družine,” je še povedal.

Na večinsko srbskem severu Kosova so aprila v štirih občinah (v Leposaviću, Severni Mitrovici, Zvečanu in Zubinem Potoku) potekale lokalne volitve. Ker je srbska skupnost te bojkotirala – od 45.098 ljudi, kolikor jih je imelo volilno pravico, je glasovalo le 1.567 volilcev –, so bili za župane izvoljeni etnični Albanci. Vučić je v pogovoru za CNN zanikal Kurtijeve obtožbe, da je Srbe izsiljeval, naj se ne udeležijo teh lokalnih volitev. Ob tem je voditeljico vprašal, ali je že videla legitimne volitve v demokratični državi, ki bi se jih udeležilo malo več kot 3 odstotke volilnih upravičencev.

Poudaril je še, da Srbija ni kršila nobenega mednarodnega sporazuma. “Vojska ni vstopila na ozemlje Kosova. Do zdaj smo dobro in profesionalno sodelovali z Natovimi enotami na Kosovu (Kfor, op. p.). Prepričan sem, da se bo tako sodelovanje nadaljevalo,” je rekel srbski predsednik.

Srbe je Vučić pozval, naj ostanejo mirni. Protestnikom pa je sporočil: “Vem, da so se odločeni braniti. Pozivam jih, naj se borijo na miren način ter ohranijo mir in stabilnost. Pogovarjati se moramo z Albanci. Izvajati se morajo mednarodni dogovori. Mednarodno skupnost pa bi prosil, naj odločno ukrepa proti tistim, katerih dejanja ogrožajo mir in stabilnost.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje