Vučić za predsednico vlade predlaga aktualno premierko Ano Brnabić

Svet 27. Avg 202212:26
Ana Brnabić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po zmagi na aprilskih parlamentarnih volitvah za predsednico vlade predlagal aktualno premierko Ano Brnabić, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Brnabić na čelu vlade ne bo ostala do konca mandata, ampak bo po napovedih Vučića že po dveh letih prišlo do večjih sprememb.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je poudaril, da aktualna premierka Ana Brnabić ne bo predsednica vlade vsa štiri leta. “Njen mandat bo krajši, leta 2024 bo prišlo do sprememb v vladi,” je izjavil. Izpostavil je, da je pomembno, da Brnabić ostane na čelu vlade, da bi Srbija lahko nadaljevala reševanje vprašanj za prihajajočo jesen in zimo. “Izjemno pomembno je, da imamo v tem obdobju nekoga z izkušnjami,” je pojasnil.

“V vladi bo veliko sprememb že zdaj, pa tudi med samim mandatom, tako na čelu vlade kot v ekipi,” je dejal. “Pred Ano Brnabić so zdaj velike naloge in pomembno je, da se osredotočimo nanje,” je dejal.

Odločitev je, kot je dejal, sprejel v dogovoru z Brnabić, pa tudi Milošem Vučevićem, ki je poleg Brnabić veljal za najresnejšega kandidata za novega srbskega premierja.

Vučević, sicer dolgoletni župan Novega sada, se bo pripravljal “za neko prihodnje obdobje, za neko pomembnejšo državno funkcijo”, je ob tem nakazal Vučić.

Lista Skupaj zmoremo vse Srbske napredne stranke, katere predsednik je Vučić, je na parlamentarnih volitvah 3. aprila osvojila 42,92 odstotka glasov, kar ji je zagotovilo 119 od 250 sedežev v parlamentu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.