Vučiću, kot kaže, skoraj 60 odstotkov glasov: “Nikoli ni bilo negotovosti”

Svet 04. Apr 202211:10 > 14:35 0 komentarjev
Vučić
Samir Jordamovic / Anadolu Agency

Srbska državna volilna komisija je objavila delne rezultate včerajšnjih predsedniških volitev, na katerih je po pričakovanjih vnovič slavil Aleksandar Vučić, kandidat Srbske napredne stranke (SNS). Slednjega je po preštetih 95 odstotkih glasov podprlo nekaj več kot 58 odstotka volilcev, ki so včeraj odšli na volišča. Na drugem mestu je kandidat opozicijskega bloka Združeni za zmago Srbije Zdravko Ponoš z nekaj več kot 18 odstotki podpore, poroča N1 Srbija.

Vučić je sicer že ponoči, pred razglasitvijo uradnih rezultatov, razglasil zmago na volitvah. “Vesel sem, da je velika večina ljudi glasovala in pokazala, da je srbska družba demokratična,” je Vučić dejal v televizijskem nagovoru in ocenil, da je dobil okoli 60 odstotkov glasov.

“V nobenem trenutku ni bilo negotovosti,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal Vučić. Priznal je velik vpliv vojne v Ukrajini na volitve. “Vpliv ukrajinske vojne na izide je bil ogromen,” je dejal.

Srbski predsednik, čigar država je tradicionalna ruska zaveznica in proti Moskvi zaradi napada na Ukrajino ni uvedla sankcij, je sicer vojno izkoristil v svoj prid, saj se je volivcem skušal prikazati kot porok stabilnosti v nemirnih časih. Zanikal je tudi, da bi na volitvah prihajalo do kakršnih koli nepravilnosti, na kar je že včeraj opozarjal Center za preiskovanje, transparentnost in odgovornost (CRTA).

Po navedbah omenjene organizacije, ki je tudi organizirala opazovalno misijo, je bil volilni dan zaznamovan z napetostmi, ki so občasno eskalirale v fizično obračunavanje. Direktor CRTA Raša Nedeljkov je za N1 Srbija danes povedal, da so na petih odstotkih volišč zaznali grobo kršenje volilnih pravil.

Volilna komisija naj bi uradne izide volitev sporočila šele danes zvečer, a glede na izide vzporednih volitev se Vučiću obeta prepričljiva zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu.

Ponoš je v prvem odzivu dejal, da so volitve “začetek konca Aleksandra Vučića”.

Tudi na parlamentarnih volitvah slavili Vučićevi

V nedeljo so v Srbiji poleg predsedniških potekale tudi parlamentarne volitve, ponekod, med drugim v Beogradu, pa tudi lokalne.

Glede na delne rezultate (po preštetih več kot 95 odstotkih glasov) je na parlamentarnih volitvah največ glasov prav tako dobila Vučićeva SNS – nekaj manj kot 43 odstotkov, kar naj bi jim prineslo 119 sedežev v parlamentu. Opozicijski blok Združeni za zmago Srbije je po poročanju N1 Srbija prejel 13,6 odstotka glasov oziroma 38 sedežev.

Srbska opozicija je sicer že ponoči sporočila, da je dobila večino na lokalnih volitvah v Beogradu. Šef volilnega štaba Združeni za zmago Srbije Branimir Kuzmanović je dejal, da s tem misli na “našo koalicijo, koalicijo Moramo in koalicijo NADA”.

CRTA danes poroča, da je po preštetih 96 odstotkih glasov v Beogradu največ glasov dobila lista Aleksandar Vučić – Skupaj zmoremo vse, in sicer nekaj več kot 38 odstotkov. Opozicijska lista Vladeta Janković – Združeni za zmago Beograda je po delnih izidih prejela 21,3 odstotka glasov. V koaliciji Moramo ocenjujejo, da Vučićeva stranka v prestolnici ne bo mogla oblikovati večine. Po navedbah komentatorjev bo o tem lahko odločal en sam mandat.

Volitev naj bi se glede na prve ocene volilne komisije udeležilo okoli 60 odstotkov volivcev, kar je za deset odstotnih točk manj kot leta 2020. Sodelovali so lahko tudi Srbi s Kosova, ki pa niso mogli glasovati na Kosovu, temveč so se morali pripeljati v Srbijo.

Pahor čestital Vučiću

Predsednik Borut Pahor je po telefonu govoril s srbskim predsednikom Vučićem in mu čestital za vnovično izvolitev na predsedniški položaj, so sporočili iz urada predsednika republike. Dodali so, da sta imela predsednika daljši in prijateljski telefonski pogovor. Pahor je Vučiću zaželel veliko uspehov pri nadaljnjem opravljanju pomembnih zadolžitev, predsednika pa sta poudarila tudi pomen medsebojnega zaupanja ter nadaljevanje odličnih odnosov med državama, so še sporočili. Dodali so, da sta Pahor in Vučić naklonjena možnosti, da se v kratkem neformalno sestaneta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!