Wagnerjevi borci bodo morali odslej zapriseči zvestobo Rusiji

Svet 26. Avg 202316:22 3 komentarji
Wagnerjev borec
PROFIMEDIA

Le nekaj dni po smrti šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina se položaj njegovih borcev znova spreminja. Ruski predsednik Vladimir Putin je z odlokom za vse najemnike uvedel obvezno zaprisego, s katero bodo borci obljubili zvestobo Rusiji in spoštovanje ukazov nadrejenih. Analitiki v potezi ruskega predsednika vidijo še en poskus podreditve Wagnerja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek podpisal odlok, s katerim morajo vsi borci zasebnih vojaških organizacij zapriseči zvestobo državi. To velja za vse, ki sodelujejo pri vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe, piše BBC.

Novost bo vplivala tudi na borce najemniške skupine Wagner, ki se po sredinem strmoglavljenju letala in smrtjo Jevgenija Prigožina ter drugih vidnih članov, soočajo z obilico negotovosti.

Analitiki so za britanski javni medij ocenjevali, da želi ruski predsednik z odlokom še bolj poostriti nadzor nad Wagnerjem. Besedilo prisege med drugim vključuje tudi obljubo, da bo pripadnik vojske strogo upošteval ukaze poveljnikov in višjih vodij.

Ruski državni vrh je sicer že pred meseci skušal prevzeti nadzor nad najemniško skupino. Junija je obrambno ministrstvo napovedalo, da bodo morale vse t. i prostovoljske vojaške enote z ministrstvom skleniti pogodbe. To bi morali storiti tudi Wagnerjevi borci, kar pa je Prigožin zavračal in smatral kot poskus uničenja zasebne vojaške organizacije.

Spomenik na umrlega šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina
PROFIMEDIA

To je bil tudi eden izmed razlogov za Wagnerjev pohod proti Moskvi, med katerim so Prigožinovi borci prevzeli nadzor nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu in Voronežu. Približno 200 kilometrov pred rusko prestolnico je šef najemnikov sklenil dogovor z beloruskim predsednikom in ustavil pohod.

Kaj sedaj Putinov odlok prinaša wagnerjevcem? Izvršni direktor ukrajinskega možganskega trusta Petro Burkovski je za BBC ocenil, da bi bili najemniki dobra okrepitev za rusko vojsko. “To so dobro izurjeni in izkušeni poklicni vojaki. Wagner so izbrali, ker jim je zagotavljal posebno obravnavo,” je povedal Burkovski. Če jim bo Putin zagotovil isti status, jim bo vseeno za koga se bodo borili, je še dodal.

Medtem pa Natia Seskuria iz britanskega mislišča Royal United Services Institute meni, da bi lahko Prigožinovi pravi podporniki, ki nočejo priseči, Putinu dolgoročno povzročili težave. “Sporočilo je zelo jasno: ali boš upošteval pravila ali pa boš končal kot Prigožin. Vendar bo grožnja delovala le kratkoročno,” izpostavlja sogovornica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje