Weber izvoljen za novega predsednika EPP

Svet 31. Maj 202221:38
PROFIMEDIA

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Nemec Manfred Weber je bil danes na kongresu v Rotterdamu izvoljen za novega predsednika stranke. Bil je edini kandidat, na položaju bo nasledil Poljaka Donalda Tuska. Dobil je 447 od 515 oddanih glasov.

V prvem nastopu po izvolitvi je 49-letni bavarski krščanski demokrat Manfred Weber dejal, da je zdaj čas za “odgovornost, kredibilnost, odločnost in najboljše ideje, torej čas za EPP”. Zahvalil se je Donaldu Tusku, ki se namerava znova popolnoma posvetiti poljski politiki in bo skušal na volitvah na Poljskem prihodnje leto zasesti premierski položaj.

“Evropejci ti veliko dolgujejo. Zadnja leta je zaznamovala pandemija, pod tvojim vodstvom smo zaključili poglavje z Viktorjem Orbanom. In danes nosimo zastavo demokracije, neodvisnega sodstva in boja proti korupciji,” je Tusku dejal Weber. Krščanski demokrati so sicer v zadnjem času v več evropskih državah doživeli poraze na volitvah, med drugim lani jeseni v Nemčiji. Weber si je zato zadal cilj, da znova poveča pomen EPP v evropski politiki.

Donald Tusk (Foto: PROFIMEDIA)

V Evropskem svetu je trenutno le sedem od 27 voditeljev držav članic EU iz EPP (Grčija, Avstrija, Ciper, Romunija, Hrvaška, Litva, Latvija), s porazom na volitvah pa je iz kroga evropskih voditeljev iz vrst EPP izpadel tudi slovenski premier Janez Janša.

Weber naj bi obenem ostal na čelu strankine parlamentarne politične skupine, ki sicer ostaja največja v Evropskem parlamentu. Kongresa v Rotterdamu se iz Slovenije udeležujejo delegacije strank SDS, NSi in SLS, ki so članice EPP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.