WHO odloča, ali bo opičje koze razglasila za svetovno zdravstveno nevarnost

Svet 23. Jun 202217:06 0 komentarjev
WHO
Sedež WHO v Švici (PROFIMEDIA)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes za zaprtimi vrati odloča o tem, ali bo opičje koze razglasila za svetovno zdravstveno nevarnost, kar je najvišja stopnja pripravljenosti na zdravstveno krizo, ki jo lahko razglasi, poročajo tuje tiskovne agencije. Odločitev naj bi bila sicer znana v petek.

Razprava na to temo je posledica zaskrbljenosti WHO nad tem, kako so se agencije ZN in vlade po vsem svetu v začetku leta 2020 spopadle s pandemijo covida-19. WHO sicer ne razglaša pandemij, vendar pa je omenjeni izraz začela uporabljati marca 2020 za opis izbruha bolezni covid-19.

WHO je bila zaradi razprave o razglasitvi opičjih koz za svetovno zdravstveno nevarnost po poročanju Reutersa tarča kritik znanstvenikov iz Afrike, kjer je ta bolezen ponekod razširjena že desetletja.

“Ko bolezen prizadene države v razvoju, to očitno niso izredne razmere. Te nastopijo šele, ko bolezen prizadene razvite države,” je po navedbah Reutersa dejal vršilec dolžnosti direktorja inštituta Pasteur v Srednjeafriški republiki Emmanuel Nakoune.

Nakoune kljub temu meni, da bi bila razglasitev opičjih koz za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju pomemben korak. “Če obstaja politična volja za pravično delitev sredstev za odzivanje med razvitimi državami in državami v razvoju, bo lahko imela vsaka država od tega korist,” je dodal.

Opičje koze sicer niso tako nalezljive kot koronavirus, prav tako pa so že od začetka izbruha na voljo cepiva proti bolezni. Trenutno je v svetu 3.000 primerov okužbe z opičjimi kozami v več kot 40 državah, še navaja Reuters.

Sestanek WHO, ki so se ga med drugim udeležili strokovnjaki iz najbolj prizadetih regij v svetu, se je sicer začel danes ob 12. uri. Sklepi sestanka bodo posredovani generalnemu direktorju WHO Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu, ki bo nato sprejel dokončno odločitev glede statusa bolezni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!