WHO predlaga drugo fazo preiskave izvora koronavirusa

Svet 16. Jul 202120:43
Delite:
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Foto: Laurent Gillieron/REUTERS

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predlaga drugo fazo preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem, v okviru katere bi strokovnjaki pregledali tudi laboratorij v Wuhanu, vendar pa nič ne kaže, da bi Peking pristal na nadaljevanje mednarodne preiskave.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes članicam WHO na sestanku za zaprtimi vrati predlagal pet prednostnih nalog za naslednjo fazo preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predlogi vključujejo revizijo ustreznih laboratorijev in raziskovalnih ustanov, ki so delovale na območju izbruha virusa, ki so ga prvič potrdili decembra 2019.

Po njegovem bi se morali preiskovalci osredotočiti na “raziskave, ki dajejo prednost geografskim območjem, kjer so najprej zaznali kroženje virusa sars-cov-2”. Ob tem je med drugim pozval k nadaljnjim raziskavam živalskih tržnic v in okoli kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus najprej izbruhnil.

WHO je pod vse večjim pritiskom, da naj uvede novo, bolj poglobljeno preiskavo izvora covida-19. WHO je namreč januarja letos, več kot leto po tem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil, v Wuhan poslala ekipo neodvisnih mednarodnih strokovnjakov, ki naj bi skupaj s kitajskimi kolegi preiskali izvor pandemije. A preiskava je bila ves čas tarča kritik, da je prepozna ter za povrhu še nepregledna in preveč pod nadzorom Pekinga.

Peking vztraja: virus ni ušel

Poročilo je bilo objavljeno konec marca, a ni prineslo enoznačnih zaključkov o tem, kako je virus, ki povzroča covid, preskočil na ljudi. Kot navaja, se je virus najverjetneje na ljudi prenesel z netopirjev prek neke druge živali, medtem ko je teorija o tem, da je nastal v enem od kitajskih laboratorijev, ocenjena kot “skrajno neverjetna”. Vendar pa nekatere države, med njimi ZDA, pozivajo k nadaljevanju preiskave, še zlasti na Inštitutu za virologijo v Wuhanu, kjer so preučevali netopirje. Kitajska je teorijo, da je koronavirus “ušel” iz laboratorija v Wuhanu, označila za “absurdno”.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je na vprašanje o komentarjih generalnega direktorja WHO na petkovem rednem srečanju dejal, da nekaterih informacij preprosto ne morejo izpustiti iz Kitajske ali jih kopirati, saj vsebujejo zaupne osebne podatke.

Komentari

Vaš komentar