WHO: Razmere glede opičjih koz gredo v Evropi v pravo smer

Svet 30. Avg 202213:31 0 komentarjev
opičje koze
Dado Ruvic/REUTERS

Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije gre potek epidemije opičjih koz na evropskih tleh v pravo smer. Organizacija je prejšnji teden v Evropi zaznala občuten upad novih okužb.

Znaki upočasnjevanja epidemije opičjih koz v Evropi so spodbudni, razmere pa gredo v pravo smer, je ocenila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ob tem je pozvala k dodatni okrepitvi prizadevanj, da bi to bolezen v Evropi odpravili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Nekateri spodbudni znaki, kakršne smo opazili v Franciji, Nemčiji, na Portugalskem, v Španiji, v Združenem kraljestvu in drugih državah kažejo, da se epidemija upočasnjuje,” je na novinarski konferenci v Köbenhavnu dejal generalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

“Zadeve gredo v pravo smer,” je dejal. Ob tem je opozoril, da bo treba dodatno okrepiti prizadevanja, da bi to bolezen v Evropi odpravili.

V evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav, tudi Rusijo in države osrednje Azije, so v 43 državah potrdili več kot 22.000 primerov opičjih koz, kar je več kot tretjina vseh po svetu. Prejšnji teden je WHO imela 21-odstotni upad števila novih primerov te bolezni po štirih zaporednih tednih naraščanja okužb.

Za zmanjšanje pojavnosti virusa opičjih koz v Evropi WHO predlaga opazovanje, cepljenje, identifikacijo stikov okuženih ter ozaveščanje populacije istospolno usmerjenih moških, med katerimi se ta virus najhitreje širi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!