WHO v Afriki zaznal prvi primeri otroške paralize po več letih

Svet 18. Feb 202213:20 0 komentarjev
otroška praliza
PROFIMEDIA

V državi Malavi na jugovzhodu Afrike so odkrili prvi primer otroške paralize na tej celini po več letih, je v četrtek pozno zvečer sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Primer virusa otroške paralize tipa 1 je bil potrjen pri otroku v glavnem mestu Lilongwe.

Gre za prvi primer otroške paralize na tej celini po letu 2016 v Nigeriji. WHO je sporočila še, da so laboratorijski testi pokazali, da je bil virus očitno uvožen iz pakistanske province Sindh.

WHO bo zdravstvenim institucijam v Malaviju nudila podporo pri zagotavljanju, da primer ostane izoliran. Dokler namreč kjerkoli na svetu med ljudmi obstaja otroška paraliza, se vsaka država sooča s tveganjem vnosa virusa, je opozorila regionalna direktorica WHO za Afriko Matshidiso Moeti.

Otroška paraliza je virusna bolezen, ki lahko že v nekaj urah povzroči paralizo in posledično tudi smrt, zlasti pri majhnih otrocih. Virus se prenaša z osebe na osebo predvsem po fekalno-oralni poti, redkeje pa tudi z okuženo vodo ali hrano, in se razmnožuje v črevesju.

Zdravila za otroško paralizo doslej še niso odkrili, vendar pa je bolezen mogoče preprečiti z uporabo cepiva, navaja spletna stran WHO. Z izjemo Afganistana in Pakistana so virus, ki povzroča otroško paralizo, vse države na svetu doslej uspešno premagale in izkoreninile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!