Z novim letom nič več elektronskih cigaret za enkratno uporabo v Avstraliji

Svet 28. Nov 202313:26 4 komentarji
Kajenje elektronskih cigaret
Foto: Sandra Sanders/REUTERS

Z željo po omejevanju kajenja elektronskih cigaret bodo v Avstraliji prepovedali uvoz elektronskih cigaret za enkratno uporabo. Gre za prvega v vrsti ukrepov, veljati bo začel z novim letom. Drugi ukrepi bodo sledili še celotno prihodnje leto.

Avstralski minister za zdravje Mark Butler je danes dejal, da bo prva faza reform s področja elektronskih cigaret stopila v veljavo 1. januarja, novi ukrepi pa bodo sledili celo prihodnje leto. “Te reforme bodo zaščitile Avstralce, predvsem mlade, pred nevarnostmi vejpanja in odvisnosti od nikotina. Vsa (regionalna) avstralska zdravstvena ministrstva so se strinjala, da bodo implementirala nacionalno konsistenten in konkreten odgovor na vejpanje,” je povedal.

Prepoved uvoza morajo sicer formalno še potrditi drugi pristojni organi. Avstralska vlada želi popolnoma odpraviti rekreativno uporabo elektronskih cigaret. Poleg prepovedi uvoza bodo prepovedali še izdelavo in oglaševanje elektronskih cigaret za enkratno uporabo.

Kajenje
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Kljub prepovedi nakupa ali uvoza elektronskih cigaret z nikotinom brez recepta od leta 2021 še naprej opažajo porast odvisnosti od nikotina. Butler je opozoril, da kajenje elektronskih cigaret ustvarja novo generacijo odvisnikov od nikotina. Oblasti nameravajo tako zaostriti smernice za izdajo recepta.

Dodatno od 1. marca med drugim ne bodo več dovolili osebnega uvoza elektronskih cigaret. Kasneje v letu pa bodo še omejili arome in zmanjšali količino dovoljene koncentracije nikotina.

Glede na najnovejše podatke v Avstraliji vejpa eden od sedmih najstnikov, starih od 14 do 17 let, in eden od petih mladih, starih od 18 do 24 let. Raziskave so pokazale, da je trikrat večja verjetnost, da bodo mladi, ki vejpajo, začeli kaditi tobak v primerjavi z mladimi, ki niso nikoli vejpali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje