Za božič v Veliki Britaniji več kot 300 tisoč brezdomcev

Svet 14. Dec 202312:28 0 komentarjev
brezdomci v Londonu
brezdomci v Londonu (Foto: PROFIMEDIA)

Letošnji božič bo v Veliki Britaniji na ulici pričakalo več kot 300 tisoč brezdomcev. Zaradi kronično prenizkih naložb v socialna stanovanja si namreč mnogi ne morejo več privoščiti vse višjih najemnin v zasebnih stanovanjih in je zato na ulici pristalo rekordno število ljudi.

Letošnji božič bo v začasnih namestitvah ali na mrzlih britanskih ulicah dočakalo rekordnih več kot 300.000 brezdomcev, kar je 14 odstotkov več kot lani, je pred pomembnim krščanskim praznikom opozorila britanska nevladna dobrodelna organizacija Shelter.

Kot kaže njena analiza, je večina brezdomcev nameščenih v začasnih nastanitvah in zavetiščih, vendar bodo mnogi zimske mesece preživeli tudi na prostem. Organizacija za to krivi neustrezno vladno stanovanjsko politiko.

“Nihče si za božič ne zaželi, da bi bil brezdomec, vendar bo 309.000 ljudi letos to obdobje preživelo v majhnih sobah v zavetiščih ali pa bodo prezebli obtičali pred vhodnimi vrati,” je opozorila vodja organizacije Polly Neate.

Ocenjuje, da je brezdomcev verjetno še veliko več, saj statistik ne vodijo na primer o tistih, ki spijo pri prijateljih ali svojcih. Lani je bilo v Veliki Britaniji okoli 270.000 brezdomcev.

Mnogi si ne morejo več privoščiti najemnin

Opozorila je, da je pomanjkanje stanovanj v državi ušlo izpod nadzora. Zaradi kronično prenizkih naložb v socialna stanovanja si namreč mnogi ne morejo več privoščiti vse višjih najemnin v zasebnih stanovanjih in je zato na ulici pristalo rekordno število ljudi. Kot grozljivo je obsodila dejstvo, da vlada dovoli, da na tisoče družin živi v vlažnih in umazanih prostorih, v neustreznih razmerah, zaradi katerih trpijo otroci in odrasli ter zbolevajo.

Tudi vladni podatki kažejo, da je v Veliki Britaniji letos rekordno število otrok nastanjenih v začasnih bivališčih. Konec junija je bilo takšnih 105.750 gospodinjstev. To je novo najvišje število od začetka beleženja pred 25 leti in 10,5 odstotka več kot junija lani. V začasnih bivališčih je konec junija živelo tudi 138.930 otrok, je novembra sporočila vlada.

Pristojni vladni urad je izpostavil, da za boj proti brezdomstvu namenijo več kot dve milijardi evrov. Polovico teh sredstev namenijo lokalnim oblastem za finančno podporo prebivalcem, da se iz začasnih lahko preselijo v stalne namestitve. Lokalne oblasti so odgovorne tudi za to, da jim zagotovijo za bivanje primerna začasna bivališča, so poudarili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!