V Vatikanu začeli zaslišanje proti kardinalu Becciuju

Svet 27. Jul 202106:50 > 19:45
Delite:
Giovanni Angelo Becciu
Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Pred vatikanskim sodiščem se je začelo zaslišanje zaradi afere z nakupom nepremičnin v Londonu. Na zatožni klopi je deseterica, ki naj bi bila med drugim kriva zlorabe položaja, pranja denarja, goljufije in korupcije. Med obtoženimi sta nekdaj vplivni kardinal Giovanni Angelo Becciu in Cecilia Marogna, ki naj bi bila dejavna tudi v Sloveniji.

Današnje obravnave sta se od deseterice udeležila zgolj kardinal Angelo Becciu in njegov nekdanji tajnik Mauro Carlino. Becciu je v izjavi sporočil, da obstajajo številni dokazi, ki bodo pokazali, da je nedolžen.

Sodišče je naslednjo obravnavo v tem sodnem postopku razpisalo za 5. oktober.

Sojenje naj bi predstavljalo pomembno prelomnico z vidika močno načete finančne kredibilnosti vatikanske administracije. Povečalo naj bi njeno preglednost in verodostojnost ter pokazalo, da tudi v Vatikanu ni nihče nad zakonom, ugotavljajo analitiki.

Posebna pozornost je namenjena 73-letnemu kardinalu Becciuju, doslej najvišjemu vatikanskemu uradniku, ki mu bodo sodili zaradi finančnega kriminala. Obtožen je poneverb, zlorabe položaja in napeljevanja h krivemu pričanju, pa tudi prelivanja denarja ter sklepanja pogodb s podjetji in dobrodelnimi organizacijami, ki sta jih nadzorovala njegova brata na Sardiniji.

Na zatožni klopi bo sicer več cerkvenih in laičnih uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti. Med njimi je tudi 40-letna Cecilia Marogna, ki naj bi prejemala denar iz državne blagajne Svetega sedeža na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani. Vsi našteti vse očitke na svoj račun zanikajo.

Odmevna afera je izbruhnila leta 2019 zaradi zgrešene naložbe v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je rimskokatoliška cerkev utrpela ogromne izgube. Za to naj bi bila zlorabljena tudi sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela med najrevnejšimi po svetu.

Komentari

Vaš komentar