Zadnje dejanje zgodovinske misije, ki človeka vrača na Luno

Svet 02. Dec 202207:56 0 komentarjev
Artemis I, Orion
PROFIMEDIA

Končuje se prva misija Nasinega programa, katerega cilj je leta 2025 na Luno znova poslati človeško posadko. Takrat naj bi na Lunino površje stopila tudi prva ženska in prva temnopolta oseba.

Vesoljsko plovilo Orion na Nasini misiji Artemis I zaključuje nekajtedensko potovanje. Za zadnji prelet okoli Lune se je v četrtek tej približal na zgolj 130 kilometrov, od koder bo naredil še natančnejše posnetke njenega površja. Vključno s kraterji, ki so jih raziskovali že astronavti na misijah Apollo, v sklopu katerih je leta 1969 uspel tudi prvi pristanek človeške posadke na Luni.

Orion se bo po končanem zadnjem preletu odpravil na pot nazaj proti Zemlji. Predvidoma 11. decembra naj bi nato padel v Tihi ocean v bližini San Diega in končal svojo zgodovinsko misijo, poroča CNN.

Veliko nevarnosti na poti nazaj na Zemljo

Orion je na misiji dosegel že nekaj mejnikov, vendar so v Nasi previdni. Kot je povedal glavni vodja misije Artemis I Michael Sarafin, ta ne bo uspešna, dokler Oriona varno ne vrnejo na Zemljo. “Dokler je kapsula v vesolju, obstaja tveganje,” je dejal.

Pri vračanju na Zemljo Orionu grozi več nevarnosti. Med temi so vesoljske smeti, ki bi utegnile zadeti in poškodovati kapsulo, predvsem pa vnovičen vstop v Zemljino atmosfero. “Največji preizkus za Orion po izstrelitvi bo ponoven vstop v Zemljino atmosfero,” pravi Sarafin.

Skrbi ga predvsem, ali bo Orionova vročinska zaščita zdržala ekstremno vročino. Kapsula bo namreč v atmosfero vstopala pri hitrosti skoraj 40 tisoč kilometrov na uro, pri čemer bo vročina dosegla kar 2.760 stopinj Celzija, kar je skoraj polovico toliko, kot je vroče Sonce.

Naslednji korak misija s človeško posadko

Če bo misija Artemis I uspešna, sledi misija Artemis II, ki bo že vključevala človeško posadko. Misijo Artemis II naj bi izpeljali leta 2024, astronavti pa bodo opravili podobno pot, kot jo bo Orion opravil na tokratni misiji Artemis I.

Ponoven pristanek človeške posadke na Luni pa je predviden za leto 2025, ko Nasa načrtuje misijo Artemis III. Nasa je napovedala, da bo tretja misija Artemis prelomna tudi zato, ker bo med astronavti, ki bodo stopili na Luno, tudi prva ženska in prva temnopolta oseba.

Cilj ponoven pristanek človeka na Luni

Plovilo Orion se je sicer na misijo odpravil 16. novembra, ko ga je proti Luni popeljala doslej najzmogljivejša Nasina raketa SLS (Space Launch System). Orion se je nato od nam oddaljene strani Lune oddaljil za okoli 64 tisoč kilometrov, kar pomeni najdaljšo pot, ki jo je naredilo katerokoli vesoljsko plovilo, ki lahko prevaža človeško posadko.

Na krovu Oriona so tokrat le posebne lutke, s pomočjo katerih bodo strokovnjaki pridobili dragocene podatke, kakšen vpliv bi imela takšna dolga pot v vesolje na človeško telo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!