Zagrebčane prestrašila potresna sunka. Seizmolog: Območje se je aktiviralo

Svet 07. Mar 202409:51 0 komentarjev
Potres v Zagrebu
Foto: EMSC

Zgodaj zjutraj sta Zagrebčane prestrašila dva šibkejša potresa. Prvi z magnitudo 1,9 se je zgodil ob 1.55, drugi z magnitudo 2,8 pa tri minute kasneje. Seizmolog Krešimir Kuk je pojasnil, zakaj je to tako vznemirilo prebivalce, in odgovoril na vprašanje, ali lahko potres s to magnitudo povzroči škodo.

V zgodnjih jutranjih urah sta dva šibkejša potresa vznemirila Zagrebčane. Seizmolog Krešimir Kuk je za Dnevnik.hr dejal, da so poleg teh potresov izmerili še okoli deset šibkejših, ki pa so jih čutili le posamezniki v najožjem območju epicentra.

“Zagrebčani se še spomnijo najmočnejšega potresa in popotresnih sunkov, zato so bolj občutljivi. Potres takšne magnitude se čuti predvsem ponoči, ko se čuti vse,” je dejal Kuk. Potres z magnitudo 2,8 sicer ne more povzročiti nikakršne škode, je dodal Kuk.

“Globina je parameter, ki igra vlogo pri manifestaciji moči potresa, a to velja za potrese večje magnitude. Globlji kot je potres, šibkejši so njegovi učinki na površju, a pri nas so potresi na standardno majhnih globinah, v povprečju na 10, 12 kilometrih,” je pojasnil seizmolog.

Ali lahko na Hrvaškem pričakujejo nove potrese močnejše magnitude? To je vprašanje, na katero seizmologi ne morejo podati odgovora, saj tega ni mogoče napovedati. So pa v zadnjih mesecih na območju Zagreba zaznali šibkejše posamezne potrese. “To je prva serija, o kateri govorimo, a gre za šibke potrese. Glede na aktivnost na našem območju to ne bi smelo biti presenečenje. Trenutno se je območje spet bolj razgibalo, a ne močneje,” je sklenil seizmolog Kuk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!