Zahod Evrope prizadele poplave, Scholz odpovedal predvolilni nastop

Svet 18. Maj 202411:35 > 16:33 0 komentarjev
Saarbrücken v Nemčiji
Foto: PROFIMEDIA

Zahod Evrope je prizadelo obilno deževje, ki je v petek povzročilo poplave in zemeljske plazove v nemški zvezni deželi Posarje, v Belgiji, na Nizozemskem in Franciji. Številne ceste so pod vodo, evakuirati so morali številne ljudi. O smrtnih žrtvah ne poročajo, se je pa nekdo med evakuacijo poškodoval. Razmere so se danes nekoliko umirile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah notranjega ministrstva v Posarju so poplave prizadele veliko območje, najhuje pa je na jugovzhodu zvezne dežele.

Zaradi naraslih rek so morali evakuirati ljudi v prestolnici Saarbrücken in drugih krajih. Namestili so jih v šolah. Poplavljenih je bilo tudi več domov za starejše.

Za zdaj ne poročajo o smrtnih žrtvah, se je pa en človek med evakuacijo poškodoval.

Nemški kancler Olaf Scholz je zaradi ujme odpovedal za danes predvideni predvolilni nastop. Namesto tega bo skupaj s predsednico vlade Posarja Anke Rehlinger obiskal najhuje prizadeta območja, da bi se seznanil z razmerami na terenu. Ob tem je prebivalcem prizadetih območij obljubil pomoč in solidarnost.

Saarbrücken v Nemčiji Saarbrücken v Nemčiji
Foto: PROFIMEDIA
Saarbrücken v Nemčiji Saarbrücken v Nemčiji
Foto: PROFIMEDIA
Saarbrücken v Nemčiji Saarbrücken v Nemčiji
Foto: PROFIMEDIA

Policija je sporočila, da so se razmere davi nekoliko umirile. Po navedbah predstavnika operativnega centra so vodostaji reke Saar in drugih vodotokov že dosegli vrhunec ali so začeli upadati. Reševalci so sicer še vedno na terenu. Obseg škode še ocenjujejo.

Po podatkih nemškega urada za varstvo okolja in varnost pri delu so območje prizadele poplave, kakršne se zgodijo na 20 do 50 let. Nemška vremenska služba (DWD) je v manj kot 24 urah izmerila več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot v celotnem aprilu.

Zaradi poplav so danes še vedno zaprte številne ceste v Posarju, moten je tudi železniški promet. O poplavljenih cestah in kleteh poročajo tudi iz nemške dežele Porenje – Pfalško.

V Belgiji o poplavah poročajo iz pokrajine Liege na vzhodu države. Oblasti so prejele več kot 500 prošenj za pomoč in na prizadeta območja napotile 150 gasilcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal guverner Herve Jamar. Kot je pojasnil, so reševalne službe pomagale predvsem pri črpanju vode iz poplavljenih stavb. O smrtnih žrtvah ali poškodovanih za zdaj ne poročajo.

V občini Les Fourons na severovzhodu Belgije je voda v nekaterih hišah po besedah tamkajšnjega župana segala do višine prsi. Še danes naj bi kraj obiskal belgijski premier Alexander de Croo.

Na drugi strani meje, v nizozemski pokrajini Limburg, so zgodaj davi evakuirali dva kampa, ki ju je ogrožala narasla voda, so sporočili uradniki.

V departmaju Moselle na severovzhodu Francije so medtem razglasili nevarnost poplav, saj so po obilnem deževju narasli vodostaji rek. Po navedbah tamkajšnje prefekture je na območju v manj kot 24 urah padlo več dežja, kot znaša mesečno povprečje. Razmere se sicer izboljšujejo, a številne ceste ostajajo zaprte, med njimi avtocesta med Parizom in Strasbourgom, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!