Zahodni del Istre zajelo neurje – orjaška tromba pri Rovinju (VIDEO)

Svet 28. Avg 202313:04 0 komentarjev
vodna tromba, Rovinj, Istra, Hrvaška, neurje
YOUTUBE (zajem zaslona)

Močno neurje nad našo obalo je del večjega sistema, ki je zajel tudi hrvaško Istro. Od tam poročajo o veliki vodni trombi.

Močno dežuje in grmi, piha močan jugo, padavinski sistem pa se premika proti notranjosti, je dopoldne objavil Glas Istre.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je izdal oranžno opozorilo za celotno državo, prebivalce Istre pa je poleg obilnih padavin opozoril tudi na možnost udarov strel, viharne sunke juga in razbitine, ki bi jih veter lahko prenašal s seboj.

Močno neurje, ki je dopoldne zajelo Istro, je na morju ustvarilo tudi vodne trombe, lokalno znane kot pijavice, ki spominjajo na tornado. Na družbenih omrežjih so zakrožili posnetki ogromne trombe, ki se je pojavila v bližini Rovinja.

Kot nam je pred časom razložil meteorolog Andrej Velkavrh z Arsa, je pojav podoben tornadu, vendar s to razliko, da se tornado pojavlja nad celino, vodna tromba pa nad morjem. “Tromba nastane na vodi, ker sesa vodo, drugače pa gre v principu za enak pojav. Gre za supercelično nevihto, ob kateri pride do vrtenja, in če je tega dovolj, lahko zračni tlak tako pade ter ta rotacija pride do tal,” je pojasnil Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!