Zahtevno reševanje iz rudnika v Avstraliji: za enega delavca podor skal usoden

Svet 14. Mar 202411:23 0 komentarjev
Rudnik zlata v Avstraliji
Foto: PROFIMEDIA

V Avstraliji se je zrušil rudnik zlata, v katerem je ostalo ujetih 30 delavcev. En delavec je v nesreči umrl. Gre za že drugi tak incident v tem rudniku v zadnjih letih.

V avstralski zvezni državi Viktorija se je v sredo zvečer zrušil rudnik zlata, v katerem je ostalo ujetih 30 delavcev. Reševalci so jih v večurni obsežni reševalni akciji rešili 29, medtem ko je bil podor skal za enega od njih usoden.

Truplo moškega so našli približno tri kilometre od vhoda v rudnik in ga davi uspeli prenesti na plano. Še en delavec je bil v nesreči huje poškodovan.

Na prizorišču rudnika Ballarat Gold Mine zdaj poteka preiskava varnostnih ukrepov, predstavniki več sindikatov pa so prepričani, da bi se nesreči dalo izogniti.

Sindikati so pomisleke glede varnosti izražali že leta 2021, ko je z rudnikom še upravljala avstralska podružnica v Singapurju registriranega podjetja Shen Yao Holdings. Takrat so na dan prišle pomanjkljivosti, ki so pod vprašaj postavljale možnost varnega reševanja v primeru nesreče.

Rudnik zlata v Avstraliji
Foto: PROFIMEDIA

Podoben incident že leta 2007

Do podora je v rudniku prišlo že leta 2007, ko je v rovih ostalo ujetih 28 delavcev, a so jih po po petih urah vse rešili nepoškodovane.

Decembra lani je lastništvo prevzelo podjetje Victory Minerals in danes rudnik zaposluje okrog 200 ljudi.

Mesto Ballarat, ki je kaki dve uri vožnje oddaljeno od državne prestolnice Melbourne, leži v središču ene po iskanju zlata najbolj znanih regij v Avstraliji. Dragoceno kovino so blizu mesta odkrili leta 1851, kar je sprožilo zlato mrzlico, ki je nato trajala desetletja.

Iz Viktorije izvira okrog 30 odstotkov vsega v Avstraliji izkopanega zlata in dva odstotka vsega na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!