Zaigrano pridržanje Grete Thunberg ali ne? Nemška policija očitke zanika

Svet 19. Jan 202307:57 > 14:49 1 komentar
Aktivistko Greto Thunberg so pridržali med protesti proti rudniku Garzweiler 2
Wolfgang Rattay/REUTERS

Potem ko so Greto Thunberg na okoljskem protestu v Nemčiji za kratek čas pridržali, se je na družbenih omrežjih začela širiti informacija, da je bilo vse skupaj zaigrano. Posnetek, na katerem se aktivistka smeji, policisti pa jo držijo in potrpežljivo čakajo, da fotografi in snemalci opravijo svoje delo, je prilil olje na ogenj. Nemška policija obtožbe zanika in zagotavlja, da so bili razlogi za čakanje popolnoma praktični.

Nemški policisti so v sredo na okoljskem protestu proti gradnji rudnika Garzweiler 2 v bližini vasi Lützerath pridržali Greto Thunberg.

Kmalu po dogodku je na spletu zakrožil videoposnetek, na katerem je nasmejana Thunberg obkrožena s policisti, za katere se zdi, kakor da čakajo, da bodo fotografi in snemalci posneli prizor. Nad nemške policiste so se zato vsuli komentarji in kritike, češ da naj bi bilo pridržanje lažno. Nemška policija je vse obtožbe o tem, da naj bi pridržanje pred kamerami zaigrala, ostro zanikala, poroča BBC. “Nikoli ne bi privolili v to, da bi napravili takšne posnetke,” je za BBC povedal predstavnik lokalne policije, a pri tem poudaril, da je pomembno, da policija novinarjem omogoči poročanje ter jim zagotovi varnost.

Notranje ministrstvo zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija je za BBC dejalo, da so policisti z aktivistko čakali na avtomobil, ki jo je nato odpeljal. Dodali so, da so “celotne razmere izrabili ljudje s političnimi motivi, čeprav je bil razlog za čakanje popolnoma praktičen”.

Preberite še: Policija po krajšem pridržanju izpustila Greto Thunberg

Razlago ministrstva potrjuje tudi pričevanje prisotnega nemškega novinarja, ki je BBC opisal, kako je razmere doživel sam: “Policisti so se odločali, kako preveriti njeno identiteto, in čakali na policijski avtomobil. Imel sem občutek, da je bilo nekaj zmede.”

Komentatorji na družbenih omrežjih so med drugim trdili, da je šlo za lažno aretacijo, a je tudi te očitke policija zavrnila že v sredo in razložila, da Thunberg niso aretirali, temveč zgolj za kratek čas pridržali. Ko so preverili njeno identiteto, so 19-letnico po poročanju Reutersa izpustili.

Thunberg okrcala udeležence foruma v Davosu: “Največ pripomorejo k uničenju planeta”

Švedska podnebna aktivistka je obiskala tudi Svetovni gospodarski forum v Davosu. Udeležencem je očitala, da “praktično največ pripomorejo k uničenju planeta”. Ob prihodu v švicarsko letovišče je dejala, da je absurdno poslušati “davoško elito” glede reševanja podnebne krize. “Ti ljudje so srž podnebne krize. Investirajo v fosilna goriva in podobno … in vendarle so to ljudje, na katere očitno računamo, da bodo rešili naše težave,” je bila kritična 20-letna aktivistka.

Kot je poudarila Thunberg, se bodo spremembe morale zgoditi od spodaj navzgor. “Brez močnega javnega pritiska bodo šli ti ljudje tako daleč, kolikor bodo lahko, da se bodo izmazali brez posledic. Še naprej bodo vlagali v fosilna goriva,” podnebno aktivistko še povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Thunberg se je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma srečala z aktivistkami Heleno Gualingo iz Ekvadorja, Vanesso Nakate iz Ugande in Luiso Neubauer iz Nemčije. Vse štiri so sodelovale na okrogli mizi, ki se je je udeležil tudi prvi mož Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol.

Preberite še: Kako se je Greta Thunberg odzvala na aretacijo Andrewa Tata

Policija je v sredo sporočila, da je bila Thunberg del skupine protestnikov, ki so se želeli prebiti do roba izkopa. “Vendar smo jo ustavili in skupaj s protestniki odpeljali z območja, kjer jim je grozila neposredna nevarnost. To smo storili, da bi ugotovili njeno identiteto,” je pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnje policije. Dodal je, da je eden od aktivistov skočil v rudnik in se pri tem poškodoval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje