Zakaj bi se morali vsi opravičiti Monici Lewinsky?

Svet 12. Sep 202119:07 > 19:08 5 komentarjev
Monica Lewinsky
Mario Anzuoni/REUTERS

Ob torkovem izidu serije "American Crime Story: Impeachment" o aferi Clinton-Lewinsky, ki je zaznamovala ameriški politični parket v 90. letih, si vplivni ameriški mediji zastavljajo vprašanje, ali nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton Monici Lewinsky dolguje opravičilo. Čeprav Lewinsky – mediji so jo navkljub njeni mladosti po izbruhu afere raztrgali in ji pripisali krivdo za škandal – Clintonovega opravičila še ni dočakala, je kot koproducentka omenjene serije dobila priložnost, da predstavi dogajanje v Beli hiši, ki je povsem obrnilo potek njenega življenja.

Ko se je leta 1998 razvedelo, da sta ameriški predsednik Bill Clinton (predsednik med letoma 1993 in 2001) in takrat 22-letna praktikantka Monica Lewinsky imela spolno razmerje v času njenega stažiranja, se je življenje Lewinsky postavilo na glavo. Mediji, ameriški in tuji, so dekle raztrgali zaradi afere, ki je trajala med letoma 1995 in 1996 – žalili so jo na vse mogoče načine, secirali njen videz, niso je spustili iz soja žarometov. O njej se je govorilo, da je “plenilska stažistka”, “zalezovalka”, “zapeljivka”, konservativni tabloid New York Post jo je opisal kot “obilno poprnico”.

Afera z ameriškim predsednikom, enim od najvplivnejših politikov na svetu in človekom, ki se je takrat že soočal z obtožbami o spolnem nadlegovanju oziroma napadih, je bila predstavljena kot njena krivda, opisuje novinarka revije Vogue Molly Jong-Fast v prispevku “Vsi dolgujemo opravičilo Monici Lewinsky” (We All Owe Monica Lewinsky an Apology). Mediji so bili do Monice Lewinsky neizprosni in minila so leta, preden se je poročanje o njej spremenilo.

Neenakovreden položaj: predsednik in stažistka

A če so bili mediji tisti, ki so z javnim linčem izmaličili podobo mlade Lewinsky, več kot dve desetletji po izbruhu škandala o njej in njeni zgodbi pišejo povsem drugače. Monica Lewinsky, danes borka proti spletnemu nadlegovanju, ki se pogosto pojavlja na televiziji, ni več predstavljena kot predatorka, temveč žrtev.

Monica Lewinsky
Mario Anzuoni/REUTERS

Ob popularizaciji feminizmov in vzponu gibanj za pravice žensk, kot je #jaztudi, vplivni mediji zdaj izpostavljajo neenakovrednost Clintona in Lewinsky: v ospredju je tako diskurz o dvojici, v kateri je on najvplivnejši moški v ZDA, ona pa mlada stažistka. Sprašujejo se, ali Bill Clinton in širša javnost Monici Lewinsky vendarle dolgujeta opravičilo.

Razprava o krivici, ki se je zgodila Lewinsky, se je začela (pre)pozno, od škandala so morala miniti leta. Je pa priložnost povedati svojo zgodbo dobila tudi kot koproducentka serije o dogajanju v Beli hiši v času njenega stažiranja in aferi Clinton-Lewinsky: “American Crime Story: Impeachment”.

Lewinsky pove svojo zgodbo

“Medtem ko je bila Monica Lewinsky ob izbruhu škandala nedvomno žrtev različnih političnih in medijskih moških centrov moči, ki so njeno ime in zgodbo takrat mirno žrtvovali, je najbolj očitna sprememba v spremembi narative vidna v dejstvu, da je Lewinsky ena od producentk omenjene serije,” je za N1 komentirala Ana Pavlič, programska direktorica Inštituta za preučevanje enakosti spolov (Ipes).

Monica Lewinsky
PROFIMEDIA

“Na to, da bo na dogajanje mogoče pogledati drugače, ne tako moškocentrično, se lahko zahvalimo dolgoletnim bojem za izboljšanje položaja žensk v družbi, ki pa vseeno s to serijo nikakor ne slavijo dokončne zmage,” je še menila Pavlič in poudarila, da boj za pravice žensk in enako obravnavo še ni zaključena zgodba. Množica žensk, žrtev nasilja, se v strahu – tudi pred odzivom javnosti – odloči, da o svoji zgodbi ne bodo spregovorile. Te ženske, je opozorila Pavlič, svojega epiloga ne bodo dočakale na način, kot ga bo Lewinsky.

Po mnenju Pavlič bi bila serija lahko uspešna, če bi odprla vprašanje “o normalizaciji spolnega nadlegovanja na delovnem mestu in o trdovratnosti s seksizmom in patriarhatom prepojenih spolnih vlog, ki v primeru zgodb, kakršna je bila med Clintom in Lewinsky, žensko dehumanizirajo in diskreditirajo.”

Monica Lewinsky
Mario Anzuoni/REUTERS

Lewinsky opravičila še ni dočakala

In kaj o tem, ali bi se Bill Clinton moral opravičiti, danes meni Lewinsky? “[Clinton] bi si moral želeti opravičiti se na način, kot se jaz želim opravičiti vsakič, ko moja dejanja prizadenejo druge ljudi,” je Lewinsky ta teden komentirala v intervjuju za medijsko hišo NBC. In dodala, da po vseh teh letih opravičila “ne potrebuje”.

A čeprav je Clinton po navedbah CNN izjavil, da se “počuti grozno, da je bilo življenje Monice Lewinsky zaznamovano” s škandalom, Lewinsky opravičila nekdanjega ameriškega predsednika še ni dočakala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje