Zakaj bo več kot 3 tisoč Rusov moralo zapustiti Latvijo?

Svet 21. Sep 202322:40 3 komentarji
Meja med Latvijo in Rusijo
PROFIMEDIA

Okoli 3.500 ruskih državljanov bo do konca novembra moralo zapustiti Latvijo. Gre za posledico nedavne spremembe zakona, v okviru katerega so zaostrili pogoje za bivanje v državi za ruske državljane.

V Latviji so ta teden okoli 3.500 ruskih državljanov pozvali, naj zapustijo državo. Urad za migracije jih je namreč obvestil, da nimajo urejenih pogojev za podaljšanja dovoljenja za bivanje v tej državi članici Evropske unije.

Po navedbah urada gre za osebe, ki niso predložile potrebnih dokumentov za podaljšanje stalnega bivanja oz. se do 1. septembra niso prijavile na izpit iz latovščine. Državo morajo zapustiti do 30. novembra.

Latvijski parlament je lani sprejel spremembo zakona, v okviru katerega so zaostrili pogoje za bivanje v državi za ruske državljane. Tako morajo ruski državljani po novem dobiti dovoljenje za stalno bivanje, pogoj za to pa je dokazilo o znanju jezika na nivoju A2, kar pomeni osnovno poznavanje jezika. Nova ureditev, ki je močno razburila Rusijo, vpliva pa na okoli 20.000 ljudi.

Rok za prijavo na izpit so imeli do 1. septembra. Kdor izpita ni opravil, a se je nanj prijavil, lahko zaprosi za dovoljenje za bivanje za dve leti in izpit ponovno opravi v tem času. Drugi, ki se niti niso prijavili, pa morajo državo zapustiti.

Kritiki sicer opozarjajo, da zaostritev pogojev vpliva predvsem na starejše in tiste, ki iščejo zaščito, ki pa naj ne bi predstavljali nevarnosti za nacionalno varnost. Nekateri od njih že celo življenje živijo v Latviji, ki je bila do leta 1991 del Sovjetske zveze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje