Zaničevanje kongresa bi lahko za zapahe poslalo še enega Trumpovega človeka

Svet 20. Jan 202411:55 0 komentarjev
Peter Navarro
Peter Navarro (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanjemu svetovalcu Donalda Trumpa Petru Navarru grozi pol leta zapora zaradi zaničevanja kongresa, saj se ni odzval kongresnemu pozivu na pričanje in ni predložil zahtevanih dokumentov v okviru preiskave napada Trumpovih privržencev na kongres januarja 2021.

Ameriški zvezni tožilci so v petek od sodišča zahtevali, naj nekdanjega svetovalca bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Petra Navarra obsodi na šest mesecev zapora zaradi zaničevanja kongresa. Zvezna porota ga je glede tega spoznala za krivega že septembra lani.

Navarro ni upošteval kongresnega poziva, naj med preiskavo napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021 pride na pričanje in predloži zahtevane dokumente.

Tožilstvo trdi, da je Navarro izbral zvestobo nekdanjemu predsedniku Trumpu namesto pravne države in v slabi veri trdil, da mu ni bilo treba pričati, ker se je Trump skliceval na tako imenovani izvršni privilegij, poroča tiskovna agencija dpa.

Zaporna kazen skupaj z 200.000 dolarji denarne kazni bi po oceni tožilcev odvrnila druge od podobnega upiranja kongresnim pozivom.

Na izvršni privilegij se lahko sklicuje le predsednik ZDA, Trump pa v času preiskave napada na kongres ni bil več na tem položaju. Vlada predsednika Joeja Bidna se je privilegiju odpovedala.

Navarrovi odvetniki so v svoji vlogi že v četrtek trdili, da so pravna vprašanja v zvezi s privilegiji izvršne oblasti zapletena in ne bi smela biti uperjena proti njihovi stranki. Priporočili so šestmesečno pogojno kazen in 100 dolarjev globe za vsako točko obtožnice.

Zvezni sodnik v Washingtonu Amit Mehta je že lani sklenil, da Navarro za svojo obrambo ne more uveljavljati privilegija izvršne oblasti.

Obtožbe zaradi zaničevanja kongresa so redke, edina druga v zadnjem desetletju pa je bila leta 2022 izrečena štirimesečna zaporna kazen nekdanjemu Trumpovemu svetovalcu Stevu Bannonu, ki prav tako ni upošteval kongresnih pozivov.

Bannon je ostal na prostosti do konca pritožbenega postopka, Navarru pa bo kazen izrečena v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!