Zaostrene razmere: srbski uradniki izstopili iz vseh državnih organov na Kosovu

Svet 05. Nov 202215:32 > 17:19 3 komentarji
PROFIMEDIA

Napetosti med Beogradom in Prištino se še naprej stopnjujejo. Srbski predstavniki so danes nepreklicno izstopili iz vseh državnih institucij na Kosovu. Odstope so podali župani štirih večinsko srbskih občin, poslanci, sodniki, tožilci, administrativno osebje. Svoje uniforme so kar pred kamerami slekli celo policisti, kar so prisotni pozdravili z bučnim aplavzom. Srbska vlada se je medtem sestala na izredni seji. Kosovska policija je zanikala navedbe medijev, da so se posebne enote kosovske policije premaknile proti Mitrovici.

Srbski predstavniki so danes nepreklicno izstopili iz vseh državnih institucij na Kosovu. Odstope so podali župani štirih večinsko srbskih občin, poslanci, sodniki, tožilci, administrativno osebje, svoje uniforme so pred kamerami slekli celo policisti. “Ker smo odločeni, da bomo spoštovali mednarodno pravo in bruseljski sporazum,” je odločitev pojasnil predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Na protestni odhod se je že odzval kosovski premier Albin Kurti, ki je Srbe pozval, naj ne zapuščajo institucij, ter zagotovil, da “ni premier proti Srbom”, Beograd pa je po njegovih besedah sovražen do njega, kosovske medije povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Odzvali so se tudi iz kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani. Šef kabineta Blerim Vela je na Twitterju zapisal, da za odhodom Srbov stoji Srbija, njene aktivnosti pa ga spominjajo na ruske v Donbasu leta 2014.

Po tem, ko so mediji poročali, da so se proti Mitrovici premaknile posebne enote kosovske policije, so zdaj na policiji te informacije zanikali. Kosovski časopis Koha je namreč objavil posnetek, na katerem je videti kolono vozil, ki naj bi se premikala proti Mitrovici.

Kosovska policija je sporočila, da sodeluje pri ohranjanju javnega reda. Vendar proti Mitrovici niso napotili posebnih enot, kot so poročali mediji. Razmere v državi spremljajo, če bo to zahtevala strokovna ocena situacije, pa bodo tudi ukrepali, njihovo sporočilo povzema srbski N1.

Da bi Kosovo v Mitrovico napotilo posebne enote policiji, so zanikali tudi v uradu predsednika. “Opozarjamo, da informacije o napotitvi specialnih enot policije na sever države ne držijo. Tam delujejo redne policijske enote,” je povedal šef kabineta Velja.

Odločitev za protestni odhod je sprožila uredba o zamenjavi registrskih tablic

Napetosti med Beogradom in Prištino se v zadnjih dneh vedno bolj stopnjujejo. Spomnimo, da so se kosovske oblasti odločile, da morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi tablicami na Kosovu te zamenjati s kosovskimi oznakami. Ukrep je v veljavo stopil 1. novembra, policisti pa bodo voznike, ki tablic ne bodo zamenjali, do 21. novembra ustno opominjali. Po tem datumu pa so za kršitelje odmerjene ostrejše kazni. Po 21. novembru jih bo doletela globa v višini 150 evrov, po 21. aprilu 2023 pa bodo vsa vozila s starimi srbskimi tablicami iz prometa izločali.

tablice, kosovo, srbija
PROFIMEDIA

Vendar se pri izvajanju novih predpisov že zapleta. Poveljnik kosovske policije za severno regijo Nenad Đurić je namreč kmalu po začetku izvajanja predpisov dejal, da policija na severu Kosova odločitve ne bo uresničevala in voznikov s srbskimi tablicami ne bo opominjala, je poročal N1 Beograd.

Nova pravila pri registrskih tablicah naj bi bila po njegovih besedah “politična in dirigirana”, ter uperjena proti srbski skupnosti, njegove besede povzemajo srbski mediji. Zaradi izjave ga je vodstvo kosovske policije suspendiralo in s položaja odstavilo, Đurić pa je pustil policijsko službo na Kosovu. Odstavitev Đurića je močno razjezila tako srbske politike na Kosovu kot tudi državni vrh v Beogradu, zato so danes Srbi izstopili iz vseh državnih institucij na Kosovu.

Predsednik Srpske liste je še izpostavil, da bodo pri svoji odločitvi vztrajali, dokler Priština ne bo začela spoštovati dogovorjenih sporazumov oziroma dokler ne bo preklicala odločitve o menjavi registrskih tablic. Prav tako zahteva oblikovanje skupnosti srbskih občin.

Razprava o zaostrenih razmerah tudi na izredni seji vlade

V Srbiji je medtem potekala izredna seja vlade, kjer so obravnavali prav zaostrene razmere na Kosovu. Na povabilo na premierke Ane Brnabić se je seje udeležil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Preko svojega Instagram profila je sporočil, da bodo vztrajali pri odgovorni politiki miru in stabilnosti. Naj slednje ne ogroža ter naj se Srbija obnaša odgovorno, je Vučića v telefonskem pogovoru pozval ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill.

“Nasilju se moramo na vsak način izogniti,” pa je po včerajšnjem sestanku z Vučićem na Twitterju zapisal Miroslav Lajčak, posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino. Srbski mediji poročajo, naj bi sestanek trajal kar pet ur, Lajčak pa ga je označil za izjemno težkega, a vendar konstruktivnega. Da bi ohranili stabilnost in varnost, od vseh pričakuje odgovorno obnašanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje