Zaostrovanje odnosov: Severna Koreja naj bi izstrelila manevrirane izstrelke

Svet 24. Jan 202408:41 0 komentarjev
ljudje gledajo televizijo, na kateri je raketni izstrelek
Foto: PROFIMEDIA

Odnosi med Korejama se v zadnjem času zaostrujejo. Danes je Severna Koreja proti odprtemu morju izstrelila več manevriranih izstrelkov, je sporočila južnokorejska vojska.

Po podatkih generalštaba v Seulu so izstrelki padli v morje med Korejskim polotokom in Kitajsko, podrobnosti pa Južna Koreja preučuje v sodelovanju z ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Severno Korejo veljajo mednarodne sankcije zaradi njenega jedrskega orožja in raketnega programa. V nasprotju z balističnimi raketami sankcije ZN proti Pjongjangu ne prepovedujejo testiranja manevrirnih izstrelkov.

Manevrirni izstrelki imajo običajno reaktivni pogon in letijo na manjši višini kot bolj izpopolnjene balistične rakete, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Severna Koreja je manevrirne izstrelke preizkusila v času, ko Južna Koreja ob svoji vzhodni obali izvaja desetdnevno vojaško vajo posebnih sil za infiltracijo zaradi resnih varnostnih razmer. Po navedbah južnokorejske mornarice, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, bo vaja potekala do četrtka.

Zaostrovanje odnosov

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je večkrat pozval k okrepljenim pripravam na vojno, prejšnji teden pa je Južno Korejo označil za glavnega sovražnika svoje države ter zagrozil z vojno v primeru ozemeljskih kršitev. Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je svojemu kabinetu v odzivu dejal, da bo Južna Koreja v primeru provokacije severne sosede silovito odgovorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!