Zaprisegel novi finski predsednik: Pred mano so težke odločitve

Svet 01. Mar 202415:39 0 komentarjev
Alexander Stubb
Foto: PROFIMEDIA

Novi predsednik Finske Alexander Stubb je zagotovil, da je pripravljen sprejemati težke odločitve, da bi zagotovil varnost državi, ki se sooča z napetostmi v odnosih z Rusijo, odkar je aprila lani postala članica Nata.

Nekdanji finski premier Alexander Stubb je danes v parlamentu v Helsinkih prisegel kot novi predsednik Finske. “Glavna naloga predsednika je zagotoviti mir v vseh okoliščinah,” je dejal v inavguracijskem govoru in zagotovil, da je temu zavezan, v primeru težav pa pripravljen sprejeti tudi težke odločitve, da bi zagotovil varnost države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da pomeni ruska invazija na Ukrajino začetek novega nevarnega obdobja delitev. “Tisto, kar naj bi nas združevalo – prosto gibanje, trgovina, tehnologija, energija, informacije in valuta – nas razdvaja. Orodja za sodelovanje so postala militarizirana. Hkrati pa se je sodelovanje v Evropi okrepilo, kar je dobro,” je dejal.

Predsednik države ima na Finskem šestletni mandat in aktivnejšo vlogo kot v mnogih evropskih državah. Ena njegovih najpomembnejših nalog je tudi ta, da v neposrednem sodelovanju z vlado vodi zunanjo in varnostno politiko države.

Njegova vloga je še pridobila na pomenu zaradi vojne v Ukrajini in sprejema Finske v Nato, saj ima država z Rusijo 1.340 kilometrov skupne meje. Zaradi povečanega števila prihodov prosilcev za azil je Finska mejo z Rusijo novembra lani zaprla. Predvidoma naj bi ostala zaprta najmanj do 14. aprila.

55-letni Stubb sicer velja za proevropsko usmerjenega politika in odločnega zagovornika Ukrajine. Zato ni pričakovati, da bi se z njim spremenila finska politika do Rusije.

Je član vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije, zmagal pa je v drugem krogu volitev 11. februarja. Premier je bil od junija 2014 do maja 2015, bil je tudi minister za finance in zunanji minister ter poslanec, pa tudi evropski poslanec.

Na položaju je nasledil svojega strankarskega kolega, 75-letnega Saulija Niinistöja, ki je bil na čelu države dvanajst let. Veljal je za evropskega voditelja, ki se je najbolj redno pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Med drugim ga je osebno seznanil z odločitvijo države o vstopu v Nato, navaja AFP.

Sauli Niinistö in Alexander Stubb
Sauli Niinistö in Alexander Stubb (Foto: PROIFMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!