Zaprtje predora Mont Blanc preloženo za leto dni

Svet 31. Avg 202322:00 0 komentarjev
Predor Mont Blanc.
PROFIMEDIA

Francija in Italija sta dosegli dogovor o preložitvi načrtovanih vzdrževalnih del in posledičnega zaprtja predora Mont Blanc. Vzdrževalna dela na predoru naj bi se namesto letošnjega septembra začela septembra leta 2024.

Francija in Italija sta se odločili za preložitev načrtovanega zaprtja predora Mont Blanc. Kot poroča francoska agencija AFP, je glavni razlog preprečitev prometnega kaosa, ki bi nastal zaradi trenutno neobstoječih alternativnih povezav med državama.

Po poročanju AFP, ki se sklicuje na vire z italijanskega prometnega ministrstva, sta italijanski minister za promet Matteo Salvini in njegov francoski kolega Clement Beaune dosegla dogovor, da bodo načrtovana vzdrževalna dela, ki bi se morala začeti v ponedeljek, verjetno prestavljena na september 2024. Uradno odločitev o preložitvi del naj bi sicer sprejeli v ponedeljek.

Po načrtih upravljavca bi bil predor, skozi katerega se vsak dan pelje na stotine avtomobilov in tovornjakov, za promet zaprt od 4. septembra do 18. decembra.

Italijanski pritiski na Francijo prinesli odložitev zaprtja

V zadnjih dneh so se tako vrstili pritiski Italije na Francijo, da bi odložila zaprtje predora, s čimer bi preprečili ozka grla, ki bi nastala kot posledica trenutno okrnjenih prometnih povezav Italije s preostalo Evropo. Zaradi zemeljskih plazov sta bila zaprta prelaz Brenner med Italijo in Avstrijo ter Frejus med Italijo in Francijo, pri čemer je promet za težka tovorna vozila skozi predor Frejus še vedno onemogočen.

“Cilj je čim prej znova odpreti predor Frejus, vendar sem prosil francoskega ministra za uslugo, da se preložijo dela na Mont Blancu, sicer bo nastal kaos,” je danes dejal Salvini.

Francoski mediji so danes poročali, da bi lahko cestni predor Frejus ponovno odprt že čez teden dni. V enem tednu naj bi tako francosko avtocesto A43, ki vodi skozi predor, ponovno odprli z dvema pasovoma namesto s štirimi, poročanje lokalnega dnevnika Le Dauphine Libere povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!