Zaradi neprimernega obnašanja odstopil Bidenov svetovalec

Svet 08. Feb 202207:48 0 komentarjev
Eric Lander
PROFIMEDIA

Direktor urada Bele hiše za znanost in tehnologijo Eric Lander je v ponedeljek sporočil, da odstopa s položaja. Pred tem se je opravičil zaradi nesramnega obnašanja do podrejenih. Lander je najvišji uradnik Bidnove vlade, ki je doslej odstopil s položaja.

Predsednik ZDA Joe Biden je za svojo vlado uvedel politiko ničelne tolerance do nasilja, nadlegovanja ali nesramnosti do podrejenih. Bela hiša je sprva stala ob strani Landerju, kljub številnim poročilom o verbalnem nasilju nad podrejenimi.

Pretresen, ker je povzročil bolečine kolegom

“Bilo mi je v veliko čast, da sem lahko služil kot vaš znanstveni svetovalec in delal z izjemno nadarjenimi kolegi v uradu za znanost in tehnologijo. Pišem vam, da odstopam s položaja do 18. februarja, da bo mogoča urejena tranzicija,” je v pismu Bidnu sporočil Eric Lander in dodal, da je pretresen, ker je povzročil bolečine kolegom zaradi načina, s katerim je govoril z njimi. “Predsednik je sprejel odstop doktorja Erica Landerja s hvaležnostjo za njegovo delo v času pandemije, njegovo delo na področju boja proti raku ter podnebnim spremembam in drugih ključnih prioritetah. Predsednik se zaveda, da bo Lander še naprej prispeval znanstveni skupnosti v prihodnjih letih,” je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Preiskava Bele hiše je odkrila kredibilne dokaze, da je bil Lander nesramen do svoje nekdanje pravnice v uradu za znanost in tehnologijo Rachel Wallaceter ter imel nespoštljivo interakcijo tudi z drugim osebjem. Prijavilo ga je kar 14 podrejenih sodelavcev in sodelavk. Še posebej nesramen in poniževalen naj bi bil do žensk. Bela hiša je sprva nameravala zadeve pomesti pod preprogo in je Landerja prepričala, da se je opravičil zaradi svojega obnašanja. To sicer ni bilo skladno s politiko ničelne tolerance in Lander se je nato odločil za odstop, ki ga je Bela hiša z veseljem sprejela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!