Zaradi obrekovanja bo moral Trump pisateljici Carroll plačati še eno odškodnino

Svet 06. Sep 202320:05
Jean Carroll in Donald Trump
PROFIMEDIA

Sodišče je odločilo, da bo moral Donald Trump pisateljici E. Jean Carroll plačati še eno odškodnino zaradi obrekovanja. Majska odločitev sodišča, ki je Trumpa takrat spoznalo za krivega spolne zlorabe in obrekovanja, bo veljala tudi v drugi tožbi pisateljice, porota pa bo januarja določila višino odškodnine. Republikanec je v javnih nastopih po prvi sodbi ponavljal trditve, da Carroll ne pozna, da je lažnivka in da je ni zlorabil.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump bo moral kolumnistki in pisateljici E. Jean Carroll znova plačati odškodnino. Po majskem sojenju, kjer je porota Trumpa spoznala za krivega spolne zlorabe in obrekovanja pisateljice, je slednja vložila dopolnjeno tožbo. To je storila po Trumpovem nastopu na televiziji CNN, kjer je znova zatrdil, da Carroll ne pozna, da je ni zlorabil ter da je lažnivka.

Zvezni sodnik Lewis Kaplan je sedaj odločil, da se bo majska razsodba, upoštevala tudi v tem sodnem postopku, poroča CNN. Porota bo na januarski obravnavi odločala le o višini odškodnine, ki jo bo moral republikanski politik zaradi ponovljenega obrekovanja plačati pisateljici. Ta sicer od njega zahteva 10 milijonov dolarjev.

Caroll je do 5-milijonske odškodnine upravičena že po prvem sojenju, v katerem je newyorška porota ugotovila, da jo je Trump pred 27 leti v garderobi newyorške veleblagovnice zlorabil. Okoli 2 milijona dolarjev odškodnine so ji dodelili zaradi spolne zlorabe, skoraj 3 milijone dolarjev pa za obrekovanje, saj je Trump tudi takrat govoril o prevari in Caroll označil za lažnivko.

Bivši predsednik in najbolj priljubljeni republikanski kandidat za nov predsedniški mandat je obtožbe o obrekovanju in spolni zlorabi zanikal tudi na sodišču, na majsko odločitev pa se je kmalu pritožil.

Danes se začenja tudi sodni proces zaradi spodnašanja volilnega izida v Georgii leta 2020. Na prvi obravnavi bo sodnik Scott McAfee odločal o poteku sojenja in prošnjah nekaterih obsojenih, ki želijo ločeno obravnavo, navaja CNN. Obravnavo bodo za razliko od drugih sodnih procesov, ki se tičejo Trumpa, tokrat lahko prenašale televizije. Bivši predsednik se je sicer skupaj z ostalimi 18 sodelavci izrekel za nedolžnega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.