Trump na tribuni CNN odgovoril na vprašanje, čigave zmage si želi v Ukrajini

Svet 11. Maj 202308:27 0 komentarjev
Donald Trump
PROFIMEDIA

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se namerava na volitvah prihodnje leto znova potegovati za predsedniško funkcijo, je na javni tribuni televizije CNN odgovarjal na različna vprašanja; med drugim o napadu na Kapitol, pravici do splava in javnem dolgu. Pa tudi o tem, čigave zmage si želi v vojni v Ukrajini.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvečer na javni tribuni televizije CNN v Manchestru v državi New Hampshire vztrajal pri lažeh o volitvah leta 2020, zmanjševal je pomen napada na kongres 6. januarja 2021 ter žalil politične in druge nasprotnike. Zavračal je tudi odgovor na vprašanje, ali si želi zmage Ukrajine ali Rusije.

Trump je vztrajal, da so bile volitve leta 2020 prirejene v korist trenutnega predsednika ZDA Joeja Bidna, čeprav so državni in zvezni volilni uradniki, sodelavci njegove kampanje in Bele hiše ter več deset sodišč, vključno z republikanskimi sodniki, zagotovili, da ni nobenih dokazov, ki bi podprli takšne trditve.

Prav tako ni pokazal nobenega kesanja zaradi napada njegovih privržencev na kongres, ampak je celo ozmerjal policista, ki je ubil eno od napadalk. Napovedal je, da bi na položaju predsednika velik del napadalcev pomilostil. Ob tem je zavrnil tudi predlog, da bi se opravičil svojemu nekdanjemu podpredsedniku Miku Penceu, ki je bil tarča napada, ker ni hotel razveljaviti izidov volitev. “Menim, da ni bil v nikakršni nevarnosti,” je dejal Trump in ponovil, da je pravzaprav Pence tisti, ki je bil kriv, saj ni razveljavil volitev.

Prav tako se v nastopu, ki ga povzema ameriška tiskovna agencija AP, ni želel zavezati, da bo sprejel izide naslednjih volitev, saj je dejal, da bo to storil le, če bo menil, da so volitve poštene.

Trump tudi o spolni zlorabi kolumnistke in pravici do splava

Odločitev newyorške porote, ki je v civilni tožbi ugotovila, da je leta 1996 spolno zlorabil kolumnistko E. Jean Carroll in jo obrekoval, je označil za lažno novico in vztrajal, da Carroll sploh ne pozna. V isti sapi je povedal, da sta bila skupaj na fotografiji.

Trump se je prav tako krčevito otepal jasnega odgovora glede pravice do splava. Na vprašanje, ali bi podpisal zvezni zakon o prepovedi splava, je odgovoril, da bi se pogajal tako, da bi bili vsi zadovoljni. Vmes pa je ponavljal, da želijo zagovorniki pravice do splava ubijati otroke v devetem mesecu nosečnosti.

Prav tako ni hotel povedati, ali si želi, da bi Ukrajina zmagala v vojni proti Rusiji. “Ne razmišljam v smislu zmage in poraza,” je odgovoril. Trdil je, da se z njim na položaju vojna sploh ne bi začela, sedaj pa bi jo sam rešil v enem samem dnevu. Prav tako ni želel povedati, ali meni, da je ruski predsednik Vladimir Putin vojni zločinec, kot mu očita Mednarodno kazensko sodišče.

Trump se je sicer najbolj razhudil ob besedah voditeljice, da po zakonu ne bi smel odnesti s seboj zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Trump jo je pri tem označil za grdo osebo in vztrajal, da je imel pravico odnesti dokumente, ter brez dokazov ponavljal, da jih je odnesel tudi Barack Obama, Joe Biden pa naj bi jih nesel v Kitajsko četrt.

Donald Trump
PROFIMEDIA

Glede te dni še posebej aktualnega spora med kongresnimi republikanci in Belo hišo okrog dviga meje javnega dolga je Trump menil, da lahko ZDA zapadejo v plačilno nesposobnost sedaj ali kasneje, ker da bo to rešilo državo. Ocenil je, da če demokrati ne bodo privolili v manjšanje porabe, bo sledila nezmožnost plačevanja obveznosti, Trumpove besede navaja CNN.

Kako so se odzvali demokrati in republikanci?

Biden, ki je nedavno napovedal kandidaturo na volitvah prihodnje leto, se je na Trumpov nastop odzval na Twitterju z vprašanjem Američanom, ali si res želijo še štiri leta Trumpove vlade. Demokrati pa so se spraševali, ali bi moral človek, ki še naprej širi laži o svojem porazu na volitvah leta 2020, res dobiti prostor na televiziji v času največje gledanosti.

Republikanci so medtem izpostavljali vprašanje, zakaj se pojavlja na televiziji, ki jo nenehno napada in ji povečuje gledanost.

Televizija CNN si je tudi sicer prislužila veliko kritik, da je Trumpu omogočila javni nastop brez nasprotnika, vendar pa mu voditeljica Kaitlan Collins ni pustila dihati in ga je nenehno soočala z dejstvi. Kljub temu da je CNN dvorano napolnil s 400 njegovimi podporniki, so mu vprašanja zastavljali le naklonjeni volilci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!