Ministrstvo uvaja nadzor: Nedopustno, da inšpektor po dogodku ni šel na teren

Slovenija 17. Nov 202217:59 8 komentarjev
Ministrstvo za okolje in prostor
Denis Sadiković/N1

Ministrstvo za okolje in prostor je bilo o emisijah potencialno nevarnih snovi iz Uniorjeve tovarne v Zrečah seznanjeno šele danes. Sprožili bodo postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine "očitno nepravočasnega ukrepanja" okoljskega inšpektorata. "Nedopustno je, da se pristojni inšpektor po dogodku ni seznanil z dejstvi na terenu," pravijo na ministrstvu.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je bilo o tem, da je 26. oktobra zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v družbi Unior Zreče prišlo do emisij snovi v okolje, seznanjeno šele danes. Ko se je napaka zgodila, 26. oktobra, je podjetje o tem obvestilo inšpektorat za okolje in prostor, ne pa tudi centra za obveščanje na 112 in javnosti. Do danes ni tovarne obiskal noben predstavnik državnih organov.

Okoljsko ministrstvo je bilo danes, to je več kot tri tedne po dogodku, o njem obveščeno in se je, kot so zapisali, nanj “nemudoma odzvalo”. MOP je zahtevalo “čimprejšnjo napotitev predstavnikov Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) in Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) zaradi ugotovitve dejanskega stanja ter dosedanjega ukrepanja družbe Unior Zreče”, poleg tega je “z namero terenskih obiskov seznanilo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da bi na podlagi poročila o inšpekcijskem ogledu in ugotovitev ARSO podal morebitne ukrepe občanom glede vpliva na zdravje ljudi in ocenil tveganje, ki so mu bili občani izpostavljeni ob omenjenem izrednem dogodku”.

Uveden notranji nadzor

Sprožili so tudi postopek “notranjega nadzora, da ugotovi okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja inšpektorjev”. Na ministrstvu, ki ga vodi Uroš Brežan, pravijo, da je “nedopustno, da se pristojni inšpektor po dogodku ni seznanil z dejstvi na terenu”.

Na MOP še dodajajo, da se zavedajo, “da je v takšnih primerih verodostojno in pravočasno obveščanje vseh javnosti, še posebej pa neposredno prizadetih, osnovni pogoj za pravočasno ukrepanje in odpravljanje morebitnih škodljivih posledic. Zato bo o tem primeru sproti obveščalo javnost o vseh pridobljenih informacijah in ustrezno ukrepalo.”

Toda da bi ugotovili, kakšna količina potencialno nevarne snovi je ušla v okolje in ali bi lahko bila škodljiva za zdravje ljudi, bi potrebovali rezultate meritev – in to takrat, ko se je dogodek zgodil. O tem, da je kromova para izhajala v okolje, je Unior javnost obvestil šele včeraj, tri tedne po dogodku. Meritve pa so v Uniorju izvedli šele 7. novembra, ko so okvarjeno napravo znova zagnali …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje